пʼятниця, 23 червня 2017 05:20

"Переходжу міст по перилах, коли вода піднімається"

Автор: Фото надане Віталієм Коновалюком
  Віталій Коновалюк висить з мосту у рідному Луцьку. Щодня по дві години чоловік тренується перелазити через паркани, дертися по виступах стін, перескакувати з даху на дах
Віталій Коновалюк висить з мосту у рідному Луцьку. Щодня по дві години чоловік тренується перелазити через паркани, дертися по виступах стін, перескакувати з даху на дах

— Недавно вилазив на 12-метрову стіну замку Любарта у Луцьку. Перехожі знизу дивилися та охали. Казали, дико таким займатися, — розповідає 27-річний Віталій Коновалюк із Луцька. Чотири роки займається паркуром. Шанувальники дисципліни видряпуються на стіни, перестрибують із даху на дах, перелазять паркани. На шляху мають подолати всі перешкоди.

— Будь-які фізичні межі можна здолати. Бо всі вони лише у нашій голові. У цьому суть паркуру, — каже Віталій.

Найвищий об'єкт, куди забрався, — водонапірна вежа 50 м заввишки. Залазив по зовнішній драбині.

— Обираємо об'єкти, де не порушуємо правил. Ідемо на закинуті, — говорить чоловік. — Якщо споруда у житловому районі, приходимо, коли менше людей. Затримувати нас не мають права, бо нічого протизаконного не робимо.

Якось на дах дев'ятиповерхівки через під'їзд заліз о п'ятій ранку, щоб ніхто не відволікав. Сфотографувався, як стою на одному колесі роликових ковзанів на 40-сантиметровому бордюрі.

Паркур допомагає в житті. Ходжу на роботу через міст. Коли навесні вода у річці піднімається і досягає моста, проходжу по перилах.

Якось подругу вирішив привітати. Взяв плакат із написом "З Днем народження!". Виліз на п'ятиметровий неробочий ліхтар. Один край плаката зачепив за нього. Інший — собі за ногу. Розгорнув, висячи на руках.

Віталій щодня тренується по 2 год. Уміє стрибати на 4 м у довжину.

— Коли з'являється ідея, досліджую місце, обдумую все до дрібниць. Підтягуюся на брусах, стрибаю, до сотні разів відпрацьовую елементи трюків, — продовжує. — Паркуру навчився завдяки іноземним відеороликам та порадам знайомих. Він популярний у Європі та США. Походить із Франції.

Мама, тато і сестра повторюють, що це небезпечно. Дівчина підтримує, хоча й переживає за мене. Коли з нею тільки познайомився, пішли на прогулянку. Сказав: "Закрий очі, порахуй до десяти і відкрий". Коли розплющила, я уже виліз по високій тонкій трубі вгору.

За освітою Віталій — електромеханік. Заробляє виступами у театрі вогню "Аладдін". Елементи паркуру використовує у номерах з вогнем.

— Беремо дві труби завдовжки півтора метра, ставимо буквою "Т", — пояснює. — Горизонтальна обв'язана мотузкою, змоченою у солярці. Вона горить. Через неї перестрибуємо. З розгону відштовхуємося від землі руками і приземляємося на п'ясті рук.

Зараз ви читаєте новину «"Переходжу міст по перилах, коли вода піднімається"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути