Ексклюзиви
середа, 14 вересня 2011 00:00

Пенсіонерка їхала на крос 12 електричками

Автор: фото: Андрій Янович
  Донеччанка Валентина Гаврилюк зайняла перше місце у своїй віковій категорії на змаганнях оздоровчого бігу ”Озеряна” у Тернополі
Донеччанка Валентина Гаврилюк зайняла перше місце у своїй віковій категорії на змаганнях оздоровчого бігу ”Озеряна” у Тернополі

— Треніруватися бігом у мене часу нема. Вчора бараболю копав. Перед тим бетон заливали, то я шуфлював. Отак і треніруюся. Завтра піду кукурудзу ламати, — 11 вересня на набережній тернопільського ставу 53-річний Володимир Дискурський клеїть на футболку картку №522.

Розминається перед стартом змагань з оздоровчого бігу "Озеряна". У забігу на 9,2 км традиційно беруть участь багато літніх любителів бігу. Дискурський приїхав із Монастириського району Тернопільщини.

— Ці 9 кілометрів для мене не проблема. Цього року пішов на 100-кілометровий марафон, то капці стер до шкарпеток. Прийшлося нові кросовки купляти. 100 гривень віддав.

Учасникам видають самоклеючі номерні картки з символікою "МакДональдз". Номери тризначні, у більшості цифра між 500 та 600.

— Бігунів рахують, як Гітлер свою партію — починаючи з 500-го номера, щоб більше здавалося, — сміється хлопець, клеючи номер на футболку.

— Ага. І де це в Тернополі "МакДональдз" є? — відказує інший.

69-річний Михайло Головатий клеїть номер на сорочку. На ногах старі сандалії та вицвілі шорти.

— Пішов на островок плавати. Бачу, табличка з оголошенням — на одинадцяту збір, півдванадцятої старт. Мав мєчту навколо озера пробігтися, то вирішив іти як є.

Михайло Степанович — електромонтер. Cпортом зайнявся після паралічу.

— Десь у 21 рік сів на холодний трактор, то так нерви простудив, що ноги відняло. Три місяці в лікарні відбув. Мама прийшла, плаче: "Що з тобою, сину?". Я сам розплакався. То був переломний момент — пішов на поправку. Коли виписувався, пробіг три круги навколо лікарні. Мав би більше здоров'я, якби не Чорнобиль. Після аварії відправили туда лінію прокладати. До того мав чудові зуби, а зараз подивіться, — показує беззубий рот.

Ведучий оголошує, що змагання мають всеукраїнський рівень. Приїхали учасники із Чернівців, Львова, Рівного, Івано-Франківська, Донецька.

— Добиралась сюда четыре дня и четыре ночи, — розповідає російською 65-річна донеччанка Валентина Гаврилюк. — Поїздом дорого, то я електричками бесплатно. Маршрут: Донецьк—Слов'янськ—Харків—Полтава—Київ—Козятин—Шепетівка— Здолбунів—Красне—Тернопіль. Їхала 12 електричками, спала на вокзалах.

Валентина Андріївна працювала на коксохімічному заводі. На пенсії захопилася співом, ходить на репетиції аматорського хору. Одна з хористок залучила її до бігу.

— Доки літо, бігаю. Зима прийде, буду співати, — сміється.

Об 11.30 сотня учасників стартує. Першим прибігає місцевий студент Іван Стребко. Встановлює рекорд змагань — 28,02 хв. Коли більшість фінішують, суддя дає ще один старт. П'ятеро львів'ян, які їхали на забіг, затрималися на годину через поломку локомотива. Вони фінішують за 40 хв.

— Хотя б якісь стрілки на головних поворотах поставили. А то якщо не місцевий, то не знаєш, куди бігти. Замість повороту наліво побіг прямо. Попав у якесь село. Прийшлося вертатися, — розповідає 71-річний Василь Крупський.

Попри втрачений на дистанції шлях, львів'янин стає переможцем забігу серед чоловіків за 70 років. Валентину Гаврилюк відзначають як переможницю у своїй віковій категорії. Більше учасниць її категорії немає.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерка їхала на крос 12 електричками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути