пʼятниця, 20 січня 2012 10:15

Параджанов просив дружину не худнути, любив повних

Автор: фото: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Світлана Параджанова зі своїм чоловіком кінорежисером Сергієм Параджановим познайомилася на балеті у Київській опері. Розписалися таємно
Світлана Параджанова зі своїм чоловіком кінорежисером Сергієм Параджановим познайомилася на балеті у Київській опері. Розписалися таємно

Вдова кінорежисера Сергія Параджанова 73-річна Світлана Іванівна живе із сином Суреном, 53 років, у центрі Києва. Вона викладала російську мову на факультеті для іноземців в Київсьому найцональному університеті імені Шевченка.

Світлана Іванівна заходить у кафе на вул. Богдана Хмельницького. Вона у довгому чорному пальті, поверх якого шарф із дрібним візерунком. Сиве волосся закручене у дульку.

— Иногда звхожу в переход возле метро Университет, где торгуют изделиями украинского народного искусства выходцы из Закарпатья , — говорить. Мова плавна, голос низький, робить великі паузи між реченнями. — Не знаю, звідки ці люди знають, що я удова Сергія Йосиповича? Але завжди вітаються, кажуть, що вдячні йому за фільм "Тіні забутих предків". Бо завдяки йому світ дізнався про Україну, Карпати, гуцулів

Скидає рукавички із тонкої матерії у тон пальта. На пальцях два срібні персні з оригінальним орнаментом. Поправляє їх, бо камені збилися набік.

— Я народилася у Києві, — бере чашку чаю, відставляючи мізинець. — Після війни мій батько став працював у Міністерстві закордонних справ. В 1946 році ме, коли я була маленька, він узяв мене із мамою у закордонне призначення. Майже три роки ми жили в Канаді. Коли мені було 14, його знову відправили за кордон, але мене взяти не дозволили. Батьки відвезли мене у Москву, де я 2 роки жила в інтернаті. Повернулися вони, коли я закінчувала 9 клас московської школи, і забрали мне до Києва.

Сергій Йосипович побачив мене на виставі "Дон Кіхот" у Київській опері. В антракті підійшов знайомитися. Запитав, скільки мені років, я відповіла: 16. "Який жах!" - сказав він. "Чому?" - запитала я . "Бо мені 30". Дорогою випитував, що я читаю, які фільми люблю. Ми зустрічалися усе літо. Коли я вступила до університету і стала студенткою філфаку, він прийшов просити у батьків моєї руки. Мама і тато сказали, що я іще дуже молода і просили почекати кілька років. Але Сергій Йосипович не вмів чекати. Поставив перед вибором — або ми одружуємося, або розходимося назавжди. В листопаді ми таємно розписалися.

Голову Світлана Іванівна тримає високо. Має сережки із аметисту.

— Після того, як ми розписалися, я сказала, Сергію, що ми повинні розказати моїм батькам про одруженя, повинитися перед ними. Але Сергій відмовився бути зі мною у цій справі.  Мабудь, злякався гніву мого тата. Я змушена була прийняти удар на себе. Батько, як дізнався,  розгнівався, ходив по квартирі й кричав на мене. Мама стала на мій захист.  А мати Сергія Йосиповича поставилася до нашого шлюбу з гумором. Він надіслав їй листа і вклав моє малесеньке фото, вирізане з учнівського квитка. Через деякий час Сергій отримав телеграму цікавого змісту: "Цього року в сусідній школі закінчили 10-й клас 45 точнісінько таких самих дівчат." Мовляв, нічого оосбливого у мені вона не побачила.

Подружжя жило разом п'ять років. Розлучитися запропонувала Світлана Іванівна.

— Він хотів дітей, сім'ю, але ледь не щодня влаштовував свята, приводив додому друзів. Гості могли сидіти в нас до ранку. Був нетерплячий, не міг дочекатися, доки подорослішаю і чогось навчуся. Давив, місив, як глину, не рахуючись із тим, чим мене обдарувала природа. Через багато років, коли він повернувся із тюрми, він приїжджав до Києва і зупинявся у мене. Я готувала йому борщ, печеню, його улюблене хачапурі. Він дивувався, як це я навчилася. Я казала: треба було мати терпіння і дочекатися моїх кулінарних шедеврів. Хотів мене зняти в кількох фільмах, але я навіть фотографуватися не люблю. Це не моє.

1973-го режисера засудили до п'яти років позбавлення волі за "гомосексуалізм" та "український націоналізм".

— Ми вже були розлучені, але підтримували добрі стосунки. Я поїхала у Москву просити Сергія Герасімова заступитися за нього. Але його було важко захищати. Сергій Йосипович був епатажний, а в суді жартів не розуміли. Сфабрикували справу на основі японської ручки, яку повернеш одним боком — дівчина в купальнику, повернеш іншим — без купальника. І хтось дві карти із порноколоди йому підкинув.

Чоловіка відправили у тюрму в Губник на Вінниччині, потім перевели до Стрижавки та в кінці до Комунарська. Думали, за таку статтю в тюрмах його морально зламають. Але він і там залишався собою. Організував виставку доморощених художників, сушив квіти і робив колажі. Одна із його робіт — видавлений гвіздком портрет Пушкіна на алюмінієвій кришці від кефіру — потрапила згодом у руки Федеріко Фелліні. Він відлив за цим зразком срібну медаль. Нею нагороджують кращі фільми на італійському кінофестивалі в Реміні.

Режисера звільнили на рік раніше завдяки шанувальниці Лілії Брік. Вона вмовила французького поєта-коммуніста Луї Араґона замовити за нього слово перед генсеком ЦК КПРС Леонідом Брежнєвим.

— Після звільнення пропонував знову одружитися і вже повінчатися. Просив: тільки не худни. Любив повнихв. Перед вінчанням треба було прийняти хрещення. Не знав, у якій із православних церков його хрестили, тому вирішив охреститися вдруге. Узяв із собою сина, і вони прийняли хрещення у Грузинському храмі в Алавреди. Я згодом похрестилася у Києві, в Ільїнській церкві на Подолі. Боялася сказати батьку, бо він усе життя був переконаним комуністом та релігії не любив. Але із Сергієм Йосиповичем так і не повінчалися. Я не погодилася.

Сергій важко захворів, у легенях пухлина була, розміром із кулак. Його прооперували в Москві, але надії на порятунок не було. Друзі забрали його до Єревану. Я кілька разів навідувала його, попросила покласти до місцевого шпиталю. Потім возили літаком-реанімобілем до Парижу, але й там не допомогли. Помирати його відправили додому. Дуже шкодую, що ні я, ні син не встигли з ним попрощатися. Він помер у ніч з 20 на 21 липня 1990 року.  За його труною йшли тисячі людей, це була грандіозна хода. Поховали його  у вырменському Пантеоні біля композитора Арама Хачатуряна і актора Фрунзіка Мкртчяна.

"Накрився червоним прапором і вдав, що помер"

Акторка Лариса Кадочникова, 74 роки, зіграла головну жіночу роль у фільмі "Тіні забутих предків".

— Якось Сергій Йосипович подзвонив мені й каже: "Лариса, я маю для тебе подарунок. Приходь, забери". Дав мені кавказький грузинський юнацький поясок зі срібла. Пізніше подзвонив: "Поверни його назад, а я тобі щось інше подарую". Але я відмовилася. Цей пояс досі є в мене вдома. А на ювілей подарував мені східну шаль з натурального шовку — величезну, золотого кольору, дуже красиву. Не ношу її, бо важка і незручна.

Друзі режисера кажуть, що він любив  розігрувати їх.

— 1987-го був у Тбілісі. Параджанов запросив мене в гості, — згадує київський театральний режисер Сергій Проскурня, 54 роки. — Стоїть на балконі й привітно махає рукою. Доки я піднявся по сходах, він ліг на диван лицем до стіни й накрився з головою переходящим красним знамєнєм Совєта міністров СССР. Вдав, наче помер. Коли виліз з-під прапора, мав у руках парасольку. Поскаржився, що в його квартирі протікає дах.

 

Зараз ви читаєте новину «Параджанов просив дружину не худнути, любив повних ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути