Ексклюзиви
вівторок, 26 березня 2019 07:15

Олена Ющищена з кабачків робить іграшки

— Вісім років тому почала цікавитися народними ремеслами. Детально вивчала старовинні технології плетінь і ткацтва, декорування посуду й одягу. Якось випадково у словнику натрапили на дивне слово "таракуцька". Формулювання було розмите — маленька кругла забавка для дітей. Через якийсь час знайома подарувала мені невеликий висушений гарбуз, усередині якого торохкотіло насіння. Сказала: "Ось тобі таракуцька", — розповідає 55-річна Олена ЮЩИЩЕНА з Олександрії на Кіровоградщині.

Робить іграшки з в'єтнамських кабачків — лагенарій, які ще називають індійськими огірками.

— Ці кабачки на грядці вперше побачила в одному з сіл нашого району, — продовжує. — Вони мають пляшкоподібну форму. Коли висихають, торохкотять, як дзвіночки. Для виготовлення іграшок вирощую лагенарію на своєму городі. Запаси допомагають поповнювати друзі та сусіди. Спершу кабачок висушую, потім мию і наношу візерунок у техніці крапкового розпису. Він імітує вишивку бісером, дозволяє створювати цікаві й неповторні ор­наменти.

Роботи Олени Ющищеної коштують 100–500 грн.

— Гарбузові іграшки подобаються дорослим і малим, — каже Олена Ющищена. — Купують не лише українці, а й іноземці. Ними прикрашають помешкання, беруть на весілля чи вечорниці.

Зараз ви читаєте новину «Олена Ющищена з кабачків робить іграшки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути