четвер, 26 травня 2022 00:35

Олександра Теліженко створила бойову вишиванку

У Черкасах створили першу у світі бойову вишиванку. Це — манишка, вишита зеленими й охристими нитками. Її можна прикріпити до стандартної сорочки Збройних сил України.

— Ініціатива належить бійцю Черкаської тероборони, — розповідає мисткиня, народна художниця 70-річна Олександра Теліженко. У її творчій майстерні створили бойову вишиванку. — Боєць, який загорівся цим задумом, добре знає силу вишиванки. Він — фахівець із мистецтвознавства. Спершу я сумнівалася щодо реальності втілення цієї ідеї. За своє життя створила чимало вишитих робіт — картин, панно, рушників, одягу. А бойова сорочка — це геніальний народний хід, який таки зумів втілити колектив нашої майстерні.

Автор: фото надані Олександрою ТЕЛІЖЕНКО
  Вишиту зеленими й охристими нитками манишку створили у творчій майстерні ”Теліженко”. Вона кріпиться до стандартної військової сорочки Збройних сил України
Вишиту зеленими й охристими нитками манишку створили у творчій майстерні ”Теліженко”. Вона кріпиться до стандартної військової сорочки Збройних сил України

Вишиту бойову сорочку вже носять чоловіки із Черкаської тероборони. Замовити її можна у творчій майстерні "Теліженко".

— Звертаються багато людей. Доводиться чекати, бо майстрині не встигають виготовляти, — каже Олександра Василівна. — Цю вишивку зможе пришити на свою сорочку кожен боєць навіть в окопі. І це буде його оберегом. Технічно все продумано. Колористика вишивки військова — зеленого й охристого кольорів. Та найголовніше, що вона гріє нашим хлопцям душу. Вони хочуть візуально ідентифікувати себе українцями. І це вбрання додаватиме їм відчуття психологічного комфорту і впевненості. В будь-якому випадку вишивка працює як добра магія і це можна пояснити науково. В самому процесі вишивання багато руху, а він передає втілену енергію. Тому вишита бойова сорочка продиктована життєвою необхідністю. Наші воїни інтуїтивно відчувають, що їм це потрібно для зміцнення духу.

Олександра Теліженко малює й вишиває з дитинства. Закінчила Львівський інститут прикладного й декоративного мистецтва.

Створює рушники, ікони, картини. Виготовляє сценічні костюми, корогви. Шиє сучасне чоловіче та жіноче вбрання. Провела понад 30 виставок. Зараз створює майже 4-метровий рушник. Вірить: коли закінчить його, Україна переможе у війні.

Автор: фото надані Олександрою ТЕЛІЖЕНКО
 

— Пів року працюю над цим рушником, — розповідає майстриня. — До цього були пошуки, доки нарешті не знайшла правильний хід. Цей рушник ніби "дочекався" свого часу. Його назва — "Вогонь Космічний. День Сонця". В його епіцентрі — сонце в зеніті, що знищує тіні, зриває маски, випалює всяку біду та нечисть. 19 лютого під час презентації кольорового проєкту в натуральну величину мої колеги визнали цей рушник особливим. А коли почалася війна, зрозуміли, що він пророчий. Впевнені — закінчимо рушник і закінчиться війна. Тепер всім стало ясно — українське сонце в історичному зеніті. Це вирішальний момент нашої історії. Його не можна проґавити, бо знову наша боротьба за волю затягнеться на багато років.

— У цій роботі суцільні винаходи, такого ще ніколи не було, — продовжує Теліженко. — Тло рушника складається з 23 кольорів. Кольоровий спектр іде поетапно через всі барви дня. Тому його компонування — це мозаїчний набір. І тільки потім на цьому тлі з'явиться вишивка. Цього не зробить ніхто, крім моїх майстринь, бо процес надзвичайно складний. Переживаю, що не можу знайти українського Черчилля, який би розумів місію культури і надав фінансову можливість закінчити проєкт. Переконана, що справжній рушник — це річ пророча і сакральна. І він працює.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Олександра Теліженко створила бойову вишиванку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути