вівторок, 12 червня 2012 06:15

Олександр Омельченко купив слона

У столичний зоопарк привезли азіатського слона Хораса. Тварину транспортували вантажівкою з російського Ростова-на Дону.

— За Хораса не заплатили жодної копійки, — розповідає один зі співробітників звіринцю. — Тварину шукали по різних зоопарках Європи та Азії півтора року. 100 тисяч доларів на нього виділив колишній мер Києва Олександр Омельченко. Продати слона не хотіли в жодному зоопарку, бо ж у нас за останні два роки виздихали майже всі великі тварини. Ростовський погодився віддати за програмою обміну. За нього захотіли двох білих ведмедів. Але у нас таких не було. Ведмежат купили на гроші Омельченка. Всі довольні, ніхто нікому не винен.

Сфотографувати у прес-службі зоопарку не дозволяють. Хорас місяць буде на карантині.

— Він втомився у дорозі. Їхав добу, 2 години тримали на кордоні, поки перевірили всі документи. Зараз відпочиває у зимовому вольєрі, — каже Костянтин Орлов, заступник директора. — Адаптація до нових умов займе близько місяця. Для Хораса ми відремонтували старий слоновник, реконструювали два вольєри — літній та зимовий. Змонтували нове освітлення, утеплили підлогу. Він матиме свій басейн, парасольку від сонця і літній майданчик.

Хорасу 7 років. Важить 3 т. Народився у Німеччині. У його раціоні — овочі та фрукти. Любить крупи, сіно і дрібне гілля.

— Слона нам привезли из Германии, — розповідає Ніна Євтушенко, заступник директора ростовського зоопарку. — У нього складний характер. Дуже норовливий самець. Торік зламав веб-камеру, яку встановили, щоб люди могли цілодобово спостерігати за тваринами. За ним важко доглядати. Треба постійно чистити і підрізати нігті, а Хорасу це не подобається — брикається, б'ється. Мусили щоразу присипляти. До нас його доставили 4-річним. Везли в одному фургоні з двома самочками. Одна з них Сінта за 22 місяці народила слоненя. Хоча 4-річні слонихи рідко вагітніють, бо фактично до 7 років є підлітками.

— Думаєте Хорас довго протягне, — каже 39-річний Володимир, колишній працівник зоопарку. Його скоротили позаторік, бо виступив проти заморювання тварин голодом. Тоді у звіринці не стало 67 тварин за рік. — Зоопарк не готовий для утримання слона. З ним повинен працювати кіпер, який доглядатиме за вольєром і дресируватиме. Такому чоловіку треба платити хоча б тисячу доларів у місяць, а працівники зоопарку отримують мінімальні зарплати.

У квітні 2010-го у столичному звіринці помер 39-річний індійський слон Бой. За словами тодішнього директора Світлани Берзіної, тварину отруїли. Колишні співробітники розповідали, причиною смерті Боя стало недоїдання. Справжні результати експертизи за два роки не оприлюднили.

Працівники звіринцю кажуть, до осені планують купити слониху.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Омельченко купив слона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути