Ексклюзиви
четвер, 03 липня 2008 18:06

Олег Іваненко плаває з паралізованими ногами

Автор: фото: Наталя Чубенко
  Олег Іваненко чотири роки тому відкрив приватну нотаріальну контору у Броварах
Олег Іваненко чотири роки тому відкрив приватну нотаріальну контору у Броварах

Тиждень тому 29-річний інвалід Олег Іваненко з Броварів придбав "мерседес" із ручним керуванням.

— Такої машини ніхто не має в Україні, — розповідає Олег. — Зробили в Німеччині на індивідуальне замовлення. Авто бордового кольору, хотів таке з дитинства.

Іваненко сидить на візку за столом у своєму кабінеті. Чотири роки тому він відкрив нотаріальну контору у Броварах на Київщині. Біля приміщення — чорний джип. Передній бампер відбитий.

— Помічники потрапили в аварію, — пояснює. — Відремонтую й віддам батькові. Для мене існують лише дві марки автомобілів: "Мерседес" і решта. Першого подарував тато у 1998-му. Машину пригнали без розтаможки з-за кордону. Старенька, але файна така, біла. Їхав нею Андріївським узвозом по бруківці, підрізала "волга". Розвернуло двічі, ледве викрутив кермо. Через три роки "мерседес" продали.

У кабінет без стуку заходить секретарка Вікторія у квітчастій сукні. Кладе на стіл стос аркушів. Олег кволою рукою підписує папери, потім ставить печатку.

— Відкрити контору допоміг Василь Онопенко, голова Верховного суду. Мій батько Валерій Іванович робив йому ремонт у квартирі, ставив двері. Дружині Онопенка обмовився, що хочемо відкрити нотаріальну контору. Вона попросила Василя Васильовича допомогти.

Каже, конторою здебільшого керує батько. Раніше він виготовляв двері.

— Мені ніколи. У Броварах створив центр реабілітації інвалідів. По місту пустив кілька автобусів із підйомниками для людей на візках. Зробили заїзди в магазини, звукові світлофори для незрячих, обладнали стоянки. Тепер друг із Росії хоче переселитися у Бровари. Усе роблю своїми коштами, депутати і слухати не хочуть.

друг із Росії хоче переселитися у Бровари

У Криму Іваненко має брокерську контору, співвласник одного з тамтешніх готелів.

Говорить, на візку вже 14 років. Ноги паралізовані.

— Я професійно займався плаванням, — веде далі. — Із друзями поїхав на базу відпочинку. На Івана Купала увечері пішов купатися. Там зустрів гарну дівчину, хотів похизуватися. Розігнався і стрибнув головою у пісок і зламав шию. Річка виявилася мілкою. А дівчина навіть не подивилася, розвернулася і пішла.  Мене знайшли рибалки, думали, що п"яний.

Згадує, лікарі не давали гарантії, що житиме.

— У палаті було восьмеро чоловік, шістьох вивезли в морг. Два з половиною місяці мав температуру під 40. Навколо голови прив"язали желізяку, у череп вставили два шурупи. До желізяки причепили гирю, щоб витягувати хребет. Щодня пив по 40 таблеток.

За три роки Олег знову почав плавати. Батько облаштував йому басейн удома. 2002-го в Англії Іваненко хотів встановити рекорд: стилем батерфляй пропливти 50 м без жодного подиху.

— Пару метрів не доплив, зупинилося серце. У ті дві хвилини наснилося, що біля мене жінка в білому. Відкриваю очі, а мені нєгра іскуствєнноє диханіє робить, — каже. — Я так злякався.

24 грудня 2007-го в Києві Іваненко таки встановив рекорд. його занесли до Книги рекордів України. Грамоту зберігає на металевому сейфі.

Олег неодружений. Про жінок розповідає неохоче.

— Подобаються розумні, жіночні і ті, які знають собі ціну, — крутить позолочену ручку. — Закохуюся часто. У дитячому садку полюбив Оксану, була дуже гарна. А я — товстий і з великою головою, але найсильніший. Я їй пальто зі шкафчика подавав, займав найкраще місце у столовій.

На лівому мізинці в Іваненка золотий перстень із шістьма алмазами та бордовим рубіном. Пояснює, що подарував сам собі кілька років тому на день народження.

— Скоро мені буде 30. Планую зібрати 10 друзів і поїхати святкувати в Каліфорнію.

1978, 29 грудня — Олег Іваненко народився в місті Бровари на Київщині в сім"ї технолога
1993, 7 липня — зламав шию
1995 — вступив до Київського національного економічного університету. Має освіту економіста і юриста
2001 — створив центр реабілітації для інвалідів у Броварах
2003 — на змаганнях у Лондоні зупинилося серце
2004 — відкрив власну нотаріальну контору
2007, 24 грудня — потрапив до Книги рекордів України

Зараз ви читаєте новину «Олег Іваненко плаває з паралізованими ногами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути