вівторок, 30 жовтня 2018 05:31

"Охоронець відшмагав батогом по плечах"

Автор: Фото надане Уляною Воробець
  Львів’янка Уляна Воробець побувала у трудовому рабстві, де жінку били та знущалися. Зараз живе у Варшаві та допомагає українцям, які потрапили в подібні ситуації
Львів’янка Уляна Воробець побувала у трудовому рабстві, де жінку били та знущалися. Зараз живе у Варшаві та допомагає українцям, які потрапили в подібні ситуації

— В Україні сама виховувала чотирьох дітей. Постійно відчувала брак грошей. Коли дочка потрапила в аварію, довелося брати кредит. Щоб віддати, поїхала в Польщу на заробітки. Через соціальні мережі знайшла вакансію на кондитерській фабриці поблизу Лодзі. Обіцяли тисячу доларів на місяць, — розповідає 34-річна ­Уляна ­Воробець зі Львова.

Із Лодзі мене й інших українок забрали автобусом. Відібрали телефон і ноутбук. Пояснювали, що нанесуть якісь позначки, щоб їх не вкрали. Потім почали збирати документи. Лише тоді зрозуміла, що забула паспорт і запрошення, коли зупинялася в дядька у Варшаві. Кажу, ви не переживайте, я на вихідні поїду й усе заберу. На що мені відповіли: "Звідси більше ніколи не вийдеш. Ти купила білет в одну сторону". Покрили матами й наказали переодягатися. Забрали весь одяг. Взамін дали білий халат і капці.

У цеху працювали 50 жінок. Пекли булочки. Виглядали, як наші чоловіки після війни — в очах страх і втома. Розмовляли неохоче. Казали, що бояться побоїв. Деякі зізналися, що працюють кілька місяців. Але ще жодного разу не отримували зарплату.

Робота починалася о шостій ранку. Закінчували десь о 22:00–00:00 миттям великих чанів. Після чого всіх відводили у невелику кімнату. Крім мене, там спали 18 жінок. Одні на матрацах, другі на підлозі. Душ був один на всіх. Так і не встигла в нього потрапити.

На третій день почала шукати план, як вибратися. Поділилася ним з українками, які спали зі мною в одній кімнаті. Пропонувала зв'язати вночі охоронців і втекти. Уранці перед роботою в кімнату зайшов начальник. Ударив ногою в хребет. Каже: "Вставай. Твій час закінчився". Завів туди, де спали охоронці. Жінки називали це місце "кімнатою покарань". Охоронець відшмагав батогом по плечах. Попередив, щоб одразу йшла на роботу.

Цех був розташований в іншій будівлі. Я в сльозах вийшла на територію і побачила автомобіль "чобіток", яким возять булки. Спереду були два чи три місця, а ззаду багажне відділення. Водій запитав, чого плачу. Відповіла, що в мене горе — померла бабця. Хлопець розчулився і пообіцяв підвезти до міста. Коли проїжджали повз ворота, вдала, що загубила сережку. Інакше міг помітити охоронець.

Доїхала до Лодзі в робочій одежі й капцях. На громадській зупинці зателефонувала сімейній парі, з якою познайомилася в потязі, коли їхала з України. Тоді записала їхній номер на руці, бо розрядився телефон. Цифри не встигли стертися.

Вони забрали до себе. Перше, що зробила — прийняла ванну. Це була розкіш. Спину помастили маззю, бо вся була в синцях. Дали одяг. Але він був був замалий. Мене відвели в магазин. Одягли з ніг до голови — в кросівки, штани, кофту, теплу куртку. Зробили в перукарні маску для волосся. Воно почало випадати. Цех під час роботи посипали хлоркою. Також купили дорожню сумку й телефон із сім-картою. Дали на дорогу додому 500 злотих.

Колишній роботодавець знайшов мене в соцмережі й почав погрожувати. Писав, щоб не йшла в поліцію. Інакше знайде й уб'є моїх дітей. Мовчала два роки. Коли наважилася піти в Інспекцію праці, там уже працювала інша фірма.

Зараз ви читаєте новину «"Охоронець відшмагав батогом по плечах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути