Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2012 07:45

"Один патрон лишав для себе, щоб застрелитися"

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Василь Кирилюк сидить в актовій залі Народного дому в центрі Рівного. Він очолює місцеве братство повстанців. У лави УПА прийшов 18-річним. Хоче поставити пам’ятник повстанцям та репресованим
Василь Кирилюк сидить в актовій залі Народного дому в центрі Рівного. Він очолює місцеве братство повстанців. У лави УПА прийшов 18-річним. Хоче поставити пам’ятник повстанцям та репресованим

— Ніколи не ходив на парад 9 травня — для мене це трагедія, а не свято. Через чвари Гітлера і Сталіна багато народу погинуло, — каже рівненець 87-річний Василь Кирилюк. Він вижив у найбільшому бою Української повстанської армії з НКВС — у квітні 1944-го під Гурбами, що в теперішньому Здолбунівському районі на Рівненщині.

Розмовляємо в актовій залі Народного дому в центрі Рівного. Василь Макарович часто сюди приходить, щоб зустрітися з товаришами. Він очолює місцеве братство повстанців.

— Народився в селі Дермань Здолбунівського району, — каже Василь Макарович. — Мав двох братів і старшу сестру. Не голодував, але й розкошів не знали. Од весни до морозів я ходив босий, пас гуси та корови. Вивчився в польській школі, бо на гімназію в Рівному грошей не стало — там плата була в місяць 25 злотих. Хороша корова тоді вартувала 70 монет. За порядком у селі гляділи поліцаї. Якщо на свято почепиш на сорочку синьо-жовту стрічку, то вони здирають і лупцюють кийками. Співати народних і козацьких пісень ми ходили в лісок за село.

Односельці тайкома привозили в Дермань патріотичні листівки. У них закликали готуватися до боротьби, не вживати спиртного та не курити.

Лозунг у нас був такий: "П'яний раб не чує брязкоту кайданів". Я сам і краплі горілки в рота не брав, алкоголіків в УПА не було, — запевняє Василь Макарович, застібає чорне пальто. У порожній залі холодно.

— Не можу пригадати, що їв учора на вечерю, зате молодість добре пам'ятаю. У лави УПА прийшов 18-річним парубком. Потім довірили стати розвідником-десятником. Ходив із загоном від навколишніх сіл до Тернопільщини. Папірці з новинами клав у дупла дерев у секретному місці.

У квітні 1944-го радянські війська почали стягувати до лісів на Здолбунівщині. 30 тисяч відбірних вояків НКВС і стрілків-червоноармійців готували, щоб зажали в коло 5 тисяч повстанців, — говорить голосно, поправляє за вухом слуховий апарат.

— На Великдень нас запросили до себе хуторяни з Батьківців, що за 12 кілометрів від Дерманя. Сіли за стіл, розрізали на 10 чоловік півкілограмову пасочку. Тут у паніці прибігають люди. Кричать, що палять і грабують сусідню Данилівку. Стрілянина і шум стояли такий, що нічого не можна було розібрати. Ми мусили відступити в гурбенські ліси і відстрілюватися.

Василь Кирилюк витирає хусткою очі. Йому боляче згадувати ті часи.

— 22 квітня наша десятка із куренем Докса залягла на пагорбах. Командири наказували не стріляти без сигналу. Але хтось з юнаків не витерпів і відкрив вогонь по колоні ворога з 400 метрів. Бійці НКВС розбіглися і сховалися, а вже за кілька хвилин вдарили по повстанцях збоку з міномета.

На голови нам летіла щепа, чиїсь руки, ноги. Я при собі мав гвинтівку і всього 34 патрони. Один патрон лишав для себе, щоб застрелитися. З оточення виходили дві доби. Повзли лісом 5 кілометрів.

Середнього брата вороги закололи штиками у криївці. Коли село почали оточувати, у криївці сховалися я, брат і сусід. Зброї не взяли. 15 жовтня енкеведисти нас знайшли і поставили на коліна. Трохим попросив офіцера дозволити йому помолитися перед смертю. Не встиг проказати: "Нехай прийде Царство Твоє", як кат вистрелив йому у праве око. Потім сім разів кололи штиками. Брат був такий сильний, що коня валив руками. Старший Степан та сестра Ганна вижили.

Мене схопили і повезли в тюрму в селище Мізоч. Витримав 100 ударів металевими палицями по хребту. Вислали до Сибіру.

Дорогою із 2500 ув'язнених до концтабору в Печорі доїхали 1700. Кілька днів нам не давали їжі, а потім кидали по оселедцю. Голодні люди розривали солону рибу зубами, з'їдали з кістками та нутрощами. Після того навмисне п'ять діб не давали води.

Умирали і спали стоячи, бо сісти не міг ніхто — не було місця. У роті сухо, а вагон не опалюється — 30 градусів морозу. Дехто пробував наскрібти інею з вікна, але охоронці відстрілювали їм пальці. Трупи викидали в ліс на коротких зупинках.

У Сибіру валив ліс. Із заслання повернувся через сім років за хорошу поведінку. На каторзі упросив узяти мене помічником бухгалтера в контору комбінату.

Із Росії поїхав учитися в Одесу на інженера-механіка. Із дипломом його скерували на Рівненщину — працювати головним інженером на кооперативному консервно-сушильному заводі в Острожці.

— Одружився з Валентиною, народили сина і дві доньки. Я днював і ночував на заводі. За наш крохмаль їздив на виставку досягнень народного господарства в Москву. Як дійшов до посади директора, мене звільнили за доносом ревізора. Не могли стерпіти, що я западенець, — продовжує.

2009-го Василь Макарович овдовів. Він забрав до себе старшу сестру Ганну і доглядає за нею. Дорослі діти з онуками живуть окремо.

Василь Кирилюк збирає матеріали, щоб писати книжку про вояків УПА. Видасть її за власну пенсію.

— Купив диктофон, записую на нього розповіді бійців. Хочу поставити пам'ятник повстанцям і репресованим. Уже й проект розробив. Бракує 40 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Один патрон лишав для себе, щоб застрелитися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

197

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути