Ексклюзиви
понеділок, 10 січня 2011 10:55

Новорічної ночі в Києві народилися 48 дітей

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Новонароджена дівчинка відпочиває на животі у матері Олесі в палаті Залізничного пологового будинку
Новонароджена дівчинка відпочиває на животі у матері Олесі в палаті Залізничного пологового будинку

— Горілки ніколи не вживала на чергуванні. У Новий рік із колегами випиваємо по келиху шампанського, — каже завідувачка відділення Залізничного пологового будинку 47-річна Тетяна Бережна. 31 грудня 2010-го вона залишилася на чергуванні. П'є каву в своєму кабінеті.

— На роботі другу добу сиджу. Собачку свого вчора вранці останній раз бачила. Відпрацювала нічну зміну, а сьогодні дві мої породіллі залишилися — не можу кинути. Подружки одна за одною дзвонять: "Коли ти повернешся? Скільки Нових років на роботі зустріла, й не порахую. Олів'є вже час кришити". Кажу: "Як тільки природа дозволить, так і зразу".

Тетяна Бережна працює акушером-гінекологом із 1986-го. До Залізничного пологового влаштувалася торік.

— Коли ще не можна було родити з чоловіком, поступила до нас жінка у новорічну ніч. Готуємося до пологів, а у двері приймальні тарабанить її чоловік: "Пустіть, будь ласка, до коханої". Шкода його стало, пустили. Спостерігав за процесом у кутку кілька хвилин, а потім утратив свідомість. Так бухнувся, що щелепу собі зламав. Після пологів викотили дві каталки: жінка з дитиною й татусь поряд. Вона йому: "Коханий, у нас хлопчик". Він із бандажем на щелепі: "Я дуфе радий".

Тетяну Андріївну кличуть до пологової зали. В її породіллі 30-річної Олесі шийка матки розкрилася до 7 см. Лікар одягає стерильні рукавички, бактерицидну маску.

Із Тетяною Бережною пологи приймає акушер 52-річна Тетяна Дрокіна. Породілля не кричить, мовчки виконує вказівки лікарів. Бережна стоїть ліворуч від Олесі й слухає стетоскопом серце дитини. Дрокіна керує пологами.

— Давай, сонечко, зберися: два вдихи на повні груди і тужся, скільки маєш сил! — каже акушер. — Кого хоч чекаємо?

— Не знаю, — відповідає Олеся. — Хитрун, на УЗД попою повернувся.

Після кількох потуг Тетяна Андріївна робить надріз піхви. Олеся скрикує. О 15.15 показується голівка дитини.

— Дівчинка! Зелененька, правда. Нічого, зараз підрум'яниться, — витирає з дитини зелений слиз, кров і кладе на груди матері. Олеся мовчки гладить доньку по голівці.

Через півгодини породілля в коридорі годує немовля груддю.

— Мала родити на Різдво. Сьогодні готувалася Новий рік зустрічати. Пішла в туалет, дивлюся — кров на трусах. Бігом у пологовий, боялася дорогою народити, бо з Вишневого довго їхати. Завтра державну виплату втричі підвищують, але байдуже — головне, що вже народила і здоровенька дитинка. Ярославою назву. Одружилися з чоловіком три роки тому. Але вирішили, що дитину заведемо, коли буде власне житло. Батьки допомогли, ми кредит узяли і тепер маємо свою квартиру.

— Зараз найчастіше родять жінки від 23 до 30 років із певними статками і хорошою роботою, — пояснює Тетяна Андріївна. — У нашому відділенні 30 лікарняних ліжок. За рік приймаємо більше тисячі пологів.

Коридори безлюдні. У віддаленій палаті плаче 25-річна Олександра. 30 грудня їй зробили кесарів розтин на 34-му тижні вагітності.

— Це моя перша жива дитина, — втирає сльози. — Дівчинка. Вага 2800. Назву Машею або Аньою. До цього був викидень, позаматкова вагітність, а потім на 34-му тижні вагітності в мене замерли двійнята. На цей раз відчула щось неладне й раніше, ніж треба, в лікарню пішла. Виявилося, що маловоддя й пуповиною дитинка обмоталася. Вирішили зараз розтин робити.

Новорічної ночі в Києві народилися 48 немовлят.

"До останнього дня чекали на дівчинку"

У Вінниці новорічної ночі  народилися 16 дітей: десятеро хлопчиків і шестеро дівчаток.

О 00.10 у вінницькому пологовому будинку №1 сина народила Тамара Андрієвська, 30 років.

— Це наш другий синок, — каже. До декрету працювала у косметологічному центрі "ФерідеПлаза". — Старшому синочку Віктору дев'ять років. До останнього дня чекали на дівчинку. Синові навіть імені ще не придумали. Назвемо Тимофієм або Іллею.

Із чоловіком 29-річним Юрієм Гурським винаймають однокімнатку. 31 грудня подружжя готувалося зустрічати Новий рік.

— Зробила кілька салатиків, замаринувала гуску. А під вечір у мене відійшли води. Не сподівалася, що мене заберуть у роддом. Нічого із собою не брала, мала вернутися і запікати свою замариновану гуску.

У Вінниці жінкам, які народили новорічної ночі або народжуватимуть на Різдво, від міської ради вручать візочки, м'які іграшки, вітальну листівку та квіти.

Валентина МУРАХОВСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Новорічної ночі в Києві народилися 48 дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути