Ексклюзиви
понеділок, 07 липня 2008 17:39

Нонна Мордюкова любила лише сина
8

Нонна Вікторівна зіграла у 46 фільмах. Актриса ніколи не просила ролей. Казала, це те саме, що запропонувати себе чоловікові як жінку
Фото: фото: ІТАР ТАРС
Із актором В’ячеславом Тихоновим, першим своїм чоловіком, Нонна Мордюкова прожила 13 років. На фото вони тримають собак Бєлку і Стрєлку, які літали у космос у серпні 1960-го на кораблі ”Супутник-5”
Володимир Тихонов, єдиний син Нонни Мордюкової, помер у 40 років од передозування наркотиків
Після ролі Уляни Громової у фільмі
У стрічці ”Чужа рідня” (1955) Нонна Вікторівна зіграла Стьошу Ряшкіну

У неділю о 21.00 за київським часом на 83-му році життя померла народна артистка СРСР Нонна Мордюкова.

Актриса чотири місяці лікувалася у психіатричному відділенні Центральної лікарні Москви. Страждала на дементацію — розлад психічних функцій унаслідок ураження мозку. Спочатку лежала в звичайній палаті, потім її перевели до елітної — за це заплатив режисер Микита Михалков. У останні дні в реанімації її лікували за рахунок клініки, родина грошей не мала. Мордюкова була прикута до ліжка. Останні хвилини життя з артисткою була няня. Єдина близька людина — 80-річна сестра Наталія — не приїжджала, бо сама ледве ходить.

Актриса хворіла на цукровий діабет. За три роки перенесла два інфаркти, півтора року тому — атрофію судин мозку, торік — інсульт.

Востаннє Мордюкова з"явилася на публіці на своєму 80-річчі в московському Будинку кіно — 3 години провела на сцені.

— Вона мучилася, — каже сестра Мордюкової, — але до останнього продовжувала репетирувати, придумувала ролі, мріяла, що могла б іще зіграти.

Народилася Нонна Вікторівна на хуторі Костянтинівка на Донеччині. Батьки дали їй революційне ім"я Ноябрина, але називали Нонною. Слава прийшла до Мордюкової 1948-го. У фільмі "Молода гвардія" вона зіграла Уляну Громову. Тоді ж закрутила роман із актором В"ячеславом Тихоновим, виконавцем ролі Володі Осьмухіна. Їх називали найвродливішою парою радянського кінематографа. Мати Мордюкової повторювала доньці: "Тримайся за Славу. Він буде добрим батьком".

— Слава був холодним чоловіком, — скаржилася Мордюкова. — Ні разу не привітав мене з днем народження. Гроші на родину заробляла я. Він уважав, що їздити з концертами провінцією — принизливо.

У цивільному шлюбі в них народився син Володимир. Коли йому виповнилося п"ять років, пара розписалася.

Якось Тихонов мав летіти до Чехословаччини на гастролі, але забув паспорт. Повернувся додому, застав Нонну із якимсь кавказцем. Подружжя розлучилося після 13 років шлюбу.

Син Володимир став актором. Кілька років жив із актрисою Наталею Варлей, потім із балериною Наталією Єгоровою. У 40 років помер від передозування наркотиками. Залишив двох синів: Василя від Варлей та Олександра від Єгорової. Мордюкова із онуками не спілкувалася.

— Я любила тільки сина, — казала. — І не бажаю бачити своїх невісток та онуків.

Нонна Вікторівна п"ять років жила у цивільному шлюбі зі сценаристом Борисом Андронікашвілі — колишнім чоловіком Людмили Гурченко.

— Він був талановитим красенем, — згадувала. — Але працювати не любив. Зате чудово читав вірші Байрона і цілував жінкам ручки. А ще організовував "культурні заходи" — випивку. Постійно скаржився, що в нього немає грошей.

Півроку Мордюкова жила у шлюбі з актором Володимиром Сошальським, нині покійним.

— Я боялася залишатися із ним наодинці — не знала, про що з ним говорити, — розповідала актриса. — Тоді розібрала стіну між кухнею і кімнатою. Коли ремонт закінчився, ми розійшлися.

У Мордюкову був закоханий Василь Шукшин.

— У нас не було ніяких стосунків, — розповідала актриса. — Але тягнуло одне до одного, як магнітом. Васька приїхав якось на зйомки фільму "Проста історія". Прошепотів: "Я вже сказав нареченій, що кохаю тебе. Тепер слово за тобою". А у цей час нагодився Тихонов, та ще й із сином. Жодного разу за роки, скільки ми жили, не приїжджав у кіноекспедицію. А тут приїхав. Рвонула б я тоді — усе було б інакше.

Нонна Мордюкова знялася у 46 фільмах. Найвідоміші: "Діамантова рука", "Отчий дім", "Війна і мир", "Вони воювали за Батьківщину", "Рідня". 1999-го Денис Євстигнєєв запросив її на зйомки стрічки "Мама". Змонтований фільм не сподобався Мордюковій, і більше вона не знімалася. Пояснювала, що не хоче грати літніх жінок. Останні роки життя писала мемуари. Запланувала 400 сторінок, написала 200.

Поховають актрису в середу на Кунцівському кладовищі в Москві. У заповіті Мордюкова попросила не влаштовувати панихиди. Трикімнатну квартиру в Москві відписала сестрі.


Зараз ви читаєте новину «Нонна Мордюкова любила лише сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути