четвер, 30 жовтня 2008 18:32

Ніну Селецьку називають сестрою Софі Лорен

69-річна Ніна Селецька із села Чернечий Яр Диканського району Полтавської області не бачила фільмів із італійською актрисою Софі Лорен, 74 роки. Та з нею познайомилася 39 років тому.

— У серпні 1969-го в селі знімали кіно "Соняшники", — згадує Ніна Іванівна. — Під горою поставили з півсотні дерев"яних хрестів із берези, на кожному висіла каска солдатська. То було кладовище. Софі Лорен ходила по тих хрестах, шукала свого чоловіка. А на горі стояв млин. Зараз там підстанція. Люди із села ходили дивитися на зйомки. Прийшли якось, я й кажу переводчиці, щоб показали нам живу артистку. Коли Лорен виходить із вагончика. Некрасива така, губата і худенька — не понравилася мені. Але мене обняла якось зразу. Почала питати, як живемо. Я розказала, що построїли хату ось недавно, що нас у мами було п"ятеро, а батько не вернувся з війни. 1947-го сестра Катя померла від голоду, ходили босі й голі, хліба просили. А Софі каже: "Я теж із великої сім"ї. Батьки не пускали, а я пішла із дому. Думаю, десь устроюся. Бог поміг, що стала зніматися". Далі з вагончика вийшов чоловік, немолодий уже.

Сів на стільчику розкладному. Я й питаю: "Це, мабуть, сторож?". Переводчиця перевела. А вони як засміються всі! Софія відказує: "Це мій чоловік". А я думаю: "Боже мій, артистка яка молоденька, а за таким старим". Він багатенько від неї старіший (56-річний на той час італійський кінопродюсер Карло Понті був на 21 рік старший за Лорен. — "ГПУ"). Я знітилася. А Софі говорить: "Він мене дуже жаліє. Він мільйонер, я ні в чому не нуждаюся". Я чула, що десь є мільйонери, а сама тільки за 100 рублів мріяла. Зібралася йти додому, актриса винесла пряників і цукерок у коробках красивих. Таких смачних я зроду не куштувала. І на другий день, як пішли ще дивитися, дала пряників. Потім накинула мені на плечі шарфик крепдешиновий. Широкий і довгий, квітчастий, на згадку. Обнімала мене, казала, що я її сестра. Люди з села після того мене називають сестрою Софі Лорен. А шарф я 1972 року сестрі Мані віддала — у неї тоді донька Надя народилася. На той час злидні були осипущі. Маня зав"язувала доні шийку, коли йшли гуляти надвір.

Ніна Селецька грала в кіно. 1964-го режисер Джузеппе Де Сантіс знімав у Чернечому Яру радянсько-італійський фільм "Вони йшли на схід".

— Люди із села два дні знімалися у масовці, — розповідає жінка. — Платили гроші хороші — по 25 карбованців за день. У мене тоді получка була 50 карбованців на місяць, а то за два дні стільки заробила. Усі були довольні. Зображували людей, які евакуювалися під час війни. Підпалили солому, щоб було похоже, що село горить. А тоді корів гонили. Люди випускали на вулицю курей і качок, тікали від німців. Треба було бігти і перескакувати через тин. А серед нас були такі повненькі жіночки, їм важко було через тин стрибати. І ото тільки добіжимо до забора, перескочимо, а вони осталися. Режисер і кричить у рупор, щоб назад верталися. Багато разів так бігали. А ще пустили подивитися, як знімають сцену насильства. Знімали, що німець у ліс завів нашу дівчину і зґвалтував. Інтересно було, як нагнав її у лісі, закотив їй усе. Потім усім селом їздили в Диканьку дивитися кіно.

Артистка яка молоденька, а за таким старим

Усе життя Ніна Селецька прожила в Диканському районі.

— Після сьомого класу пішла працювати, помагала матері на ланці полоти буряки. На цегельному заводі 16 років працювала. Виробляла кирпич, обжигальщиком була, штукатуром вивчилася. А тоді перейшла в колгосп, чоловік Павло навчив на машині їздити. Зразу бензовоз дали, возила горюче. Мені подобалася робота, хлопці помагали шланга тягати до тракторів, комбайнів. А тоді возила машиною управляющу колгоспом імені Куйбишева.

1939, 1 жовтня — Ніна Пархоменко народилася в селі Великі Будища Диканського району на Полтавщині

1958 — вийшла заміж за односельця Павла Селецького

1960 — народила сина Анатолія

1966 — побудували хату в сусідньому селі Чернечий Яр

1974 — перейшла з цегельного заводу в колгосп працювати водієм бензовоза

1979 — купили з чоловіком зелені "жигулі"

1982 — одружили сина

Зараз ви читаєте новину «Ніну Селецьку називають сестрою Софі Лорен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути