четвер, 11 листопада 2010 03:31

Незряча Марія Братків маринує помідори

Автор: фото: Ігор Хомич
  Львів’янка Марія Братків (праворуч) перемогла в конкурсі серед незрячих ”Галицька господиня”
Львів’янка Марія Братків (праворуч) перемогла в конкурсі серед незрячих ”Галицька господиня”

"Я готую щодня", — каже незрячий Андрій Кузик, 25 років. Він прийшов у львівський осередок сліпих на конкурс "Галицька господиня".

Участь беруть 30 інвалідів по зору. Усі принесли приготовані вдома закуски.

— Цілий вечір готувалися, — розказує 25-річна Оксана, дружина Андрія. — Чоловік так нервував, бо знав, що один мужик там буде.

Підводить чоловіка за руку до столу зі стравами. Той обережно ставить тарілку з кабачковим тортом. Витягає з кулька варене яйце, чистить його і тре терткою зверху страви.

Андрій не бачить із народження, має дитячий церебральний параліч. Через інвалідність не зміг ніде влаштуватися на роботу. З Оксаною виховує доньку 6-річну Наталю.

— Дехто думає, що якщо не бачиш — то вже все. Складаєш руки на грудях і — або вмираєш, або ждеш, коли все готове до рота капне. Ні, я звик усе сам. До магазину сам іду, на ринок. Жінка на листку напише, що купити. Там показую. Продавці різні бувають, деякі підсовують непотріб. Але в мене нюх добрий, можу визначити, який помідор смачний, а який ні. Добрий завжди солодким пахне. Ковбасу так само можу розрізнити. Якщо пахне приправами — із паперу, а більш натурально, значить, із м'яса.

Незряча студентка-заочниця Київського міжнародного університету 22-річна Юлія Супова ставить посеред столу салат, прикрашений рибками з печива-крекеру. Поруч тулить табличку "Рибка в озері".

— Хай на озеро буде подібне, — притрушує страву зеленню. — Люблю здорову їжу і незвичні поєднання. Мама готує стандартно: якщо розсіл — то розсіл, борщ — то борщ. А я люблю бульйон із майонезом, а борщ із фруктами. Коли смажу, стараюся на сковорідку все за годинниковою стрілкою розставляти. Так знаю, що за чим швидше приготувалося.

— Я якось до своєї колежанки подзвонила, тотально сліпої, питаю, що робиш. Вона: "Помідори закручую". Кажу, як? Ти ж не бачиш? А вона: "А я пальцем окріп мацаю — крутий уже чи ні", — говорить голова товариства сліпих у Львові 52-річна Любов Кукуруза.

Журі оголошує переможницею 65-річну Марію Братків. Вона приготувала салат "Фантазія" з вареної моркви, твердого сиру, маринованих грибів та яєць.

— Такий простенький салатик — і мені приз дали, — бере під пахву кухонний столовий набір із ложок і виделок. — Сама живу, чоловіка похоронила торік. Сусідка колись хороша в мене була, навчила мене всього по кухні. Я і паску печу, і помідори закручую, і голубці готую.

Зараз ви читаєте новину «Незряча Марія Братків маринує помідори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути