Ексклюзиви
пʼятниця, 31 серпня 2012 07:30

"Не вірю в привидів, але там їх блукає багато"

Автор: фото З САЙТА WWW.vk.com
  Андрій Воробйов із друзями під час експедиції в Червоному морі в Єгипті. Тоді команда занурювалася до затонулого корабля ”Салем Експрес”
Андрій Воробйов із друзями під час експедиції в Червоному морі в Єгипті. Тоді команда занурювалася до затонулого корабля ”Салем Експрес”

Дніпропетровський дайвер 33-річний Андрій Воробйов тиждень тому приїхав із Криму. Там він із командою занурювався до затонулого біля Балаклави пароплава ім. Леніна.

— Этот пароход еще называют украинским "Титаником", — розповідає Андрій телефоном. Він викладає на курсах пірнальників у Дніпропетровську. — Під час Другої світової ним перевозили евакуйованих людей з Одеси до Ялти. У морі пароплав підірвався на радянських мінах. Затонули дві тисячі людей. Судно досі лежить ціле, з трупами в закритих каютах. Глибина 96 метрів. Занурювалися 2 години, на кораблі пробули хвилин із 20.

Андрій почав займатися дайвінгом вісім років тому. Відтоді занурювався чотири тисячі разів.

— Дайвером став випадково. У мене був такий період, що я дуже хотів змінити щось у своєму житті, знайти якусь віддушину. Прийшов до священика порадитися, а він подивився на мене і каже: "Знаєш, є така штука, як дайвінг. Спробуй, мені здається, в тебе вийде". Я ще тоді подумав: "Що я там під водою забув?" Але спробував, і вже за рік став інструктором. Спускаюся, щоби пофотографувати і зняти відео. Із дна рідко щось беру. Недавно в Чорному морі на затонулому дерев'яному судні знайшов пляшку вина 1856 року. Пити його ніхто не буде, бо там, певно, вже оцет, але як сувенір зберігаю. А от золота на кораблях не бачив ніколи.

Запитую, чи не боїться акул.

— Ні, бо вони ніколи не нападають перші й самі нас бояться. Головне — на них не кидатися, тоді й вони не зачеплять. Під водою найстрашніше, коли новачки без попереджень пливуть по каютах. Людина може втопитися, якщо заблукає і не знайде виходу.

У великій експедиції Андрій востаннє був у Єгипті. Там занурювався до "Салем Експрес", який затонув 1991 року. За 11 км від берега він наштовхнувся на кораловий риф. На судні були паломники, які пливли до Єгипту з Йорданії. Корабель лежить на глибині 30 м.

— Найцікавіше те, що за ці 20 років до нього не торкнувся жоден мародер, хоч коштовностей там багато. До кают потрапити неможливо. Ми вмовили гіда зайти на корабель за умови, що відповідальність за своє життя ми беремо на себе. Там усюди морок, розкидані дитячі речі та іграшки. Я не вірю в привидів, але там їх блукає багато. Коли плавав, відчував, що за мною хтось стежить. За стільки років корабель не обріс водоростями. Там немає жодної рибини. Зазвичай затонулі судна стають великим рифом, де водяться мільйони риб.

Дайвінгу можна навчитися за місяць. 10 занять коштують 3 тис. грн. Одне занурення зі своїм спорядженням — 400 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Не вірю в привидів, але там їх блукає багато"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути