середа, 17 березня 2010 08:09

Нато Панцулая не може отримати паспорт

Автор: фото з сімейного архіву Вішталенко
  Володимир Вішталенко і Нато Панцулая із селища Єрки Катеринопільського району Черкащини з первістком Богданом
Володимир Вішталенко і Нато Панцулая із селища Єрки Катеринопільського району Черкащини з первістком Богданом

Грузинка 37-річна Нато Панцулая із селища Єрки Катеринопільського району Черкащини овдовіла торік восени. Її чоловік 36-річний Володимир Вішталенко загинув на заробітках у Києві. На висотній будові зірвався вантажний ліфт. Володимир був у ньому з товаришем.

— Перед этим горем мне в летнюю кухню полно мух налетело,— згадує дружина.— Я еще подумала: откуда их столько, таких больших? И не снилось ничего плохого. Проводила его на заробиткы, как обычно. Кабы знала наперед — никогда б не пустила.

Громадянка Грузії Нато Панцулая торгувала в Києві пиріжками, Володимир працював на будівництві. Коли Нато завагітніла, привіз її у Єрки до батьків. Мав окремий будинок у селищі. Жили у цивільному шлюбі, народили двох дітей. Старшому 5, меншому — 1,5 року. Нато досі не має українського громадянства.

— Я — бєженка, — розповідає. У Єрках її звуть Наташею. — Коли в Абхазії почалася заваруха, довелося втекти в Україну. Володя покорив мене, бо був спокійний і милий. Грузини не такі. Їм жінку побити — нєчєво дєлать. Володя був для мене золотим. Іноді випивав трохи, як усі мужики. У селі роботи не було, їздив по заробітках. Не вийшло оформити шлюб законно. Тепер без чоловіка я нікому не потрібна в цій країні. І в Грузію повернутися не можу. Там удова не має права до кінця життя виходити заміж. У синів українські свідоцтва про народження. Я хочу жити з ними тут.

По смерті Володимира до Нато приїхала з Грузії матір. Допомагає глядіти дітей та вже лаштується додому.

Усі говорять: ти молода, виходь заміж за іншого хлопця. Я кажу: самі виходьте, він же дебіл

— Хату, в якій я лишилася з дітьми, подарували Володі батьки. Я б хотіла, щоб її тепер віддали дітям, самій мені нічого не треба. Кожні три місяці реєструюся в паспортному столі, аби отримати тимчасовий вид на житєльство. Грошей на дітей не получаю. Одержати український паспорт не вдається. Проще було б комусь із родні чоловіка оформити опіку на дітей. Але для цього мені потрібно від них відмовитися. Я ніколи цього не зроблю.

Експертиза підтвердила, що Володимир загинув унаслідок нещасного випадку. Роботодавець нічого родині не виплатив, бо не укладав із працівниками трудової угоди.

— Але ж є свідки. На ліфті не було заграждєнія. Його потім поставили, — зауважує Нато. — Усі говорять: ти молода, виходь заміж за іншого хлопця. Я кажу: самі виходьте, він же дебіл. У мене був хороший, красивий чоловік, не можу його забути.

Зараз ви читаєте новину «Нато Панцулая не може отримати паспорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути