пʼятниця, 30 грудня 2016 07:25

Найстаріша українка лікує молитвою

Автор: фото з сайта www.rbc.ua
  Христина Нагорна — найстаріша жінка в Україні. Її доглядають соціальні працівники, бо до онука в Москву переїжджати відмовляється
Христина Нагорна — найстаріша жінка в Україні. Її доглядають соціальні працівники, бо до онука в Москву переїжджати відмовляється

116 років виповнилося 1 липня найстарішій українці Христині Нагорній із села Жадове Семенівського району на Чернігівщині. Живе сама. Все життя працювала в колгоспі. До 100 років тримала корову.

2012-го в жінки погіршало здоров'я, майже втратила зір. Із того часу не виходить із хати. Її доглядають соціальні працівники. Єдина донька від першого шлюбу померла 2000-го.

— Замужем була чотири рази, — розповідає Христина Аврамівна. — Але фамілії не міняла. Так мені стариє баби сказали. Як було мені год 19, то надумався хлопець Андрій Ткачов на мені жениться. Та його взяли в солдати. Шість год ждала. А як приїхав, то негодний був. Два місяці прожив та й умер. Пішла тоді за другого — Федора Мисника. Мені — 28, йому — 33. У нього рак був. Помер і Федор. Тоді був приймак, Сергій Пузієвський із Клімово. І цього поховала. А після того ще з Семенівки був Федір Ковальов. Хотів гарєлки вельми. Пішов до якоїсь молодиці. У неї й помер.

До Христини Нагорної приїздять, щоб знімала вроки, лікувала молитвою. Дар успадкувала від тітки.

— Як була молода, то нікому не шептала, — говорить. — Як стара стала, прийшов чоловік. Боліли в нього ноги вельменно. Та й каже: "У вас усі шептали. Невже ти молитви не знаєш?" Пошептала. Помогло. Він ішов по Жадову від одного конця до іншого і всім розказував. Тоді люди причепились, як короста.

Коли умру, нагадать не можу. Коли собі на картах не кину, чи буду в цьому году умирать, — одлог. Якби пішла в чужу хату, то бистріше б умерла.

Онук пропонує забрати Христину Аврамівну до себе в Москву. Відмовляється. Христина Нагорна має 12 правнуків. Деякі з них живуть у Жадовому. З жінкою не спілкуються.

Зараз ви читаєте новину «Найстаріша українка лікує молитвою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути