вівторок, 30 липня 2013 06:30

Найдовше волосся у світі носить Артур Покос

Автор: фото: Юлія ЛІПІЧ
  Мати Артура Покоса з Дрогобича на Львівщині розчісує синові волосся. Воно сягає 1,12 метра завдовжки
Мати Артура Покоса з Дрогобича на Львівщині розчісує синові волосся. Воно сягає 1,12 метра завдовжки

12-річного школяра Артура Покоса із райцентру Дрогобич Львівської області хочуть внести до Книги рекордів Гіннеса. Він — єдиний серед чоловіків із найдовшою косою у світі — 1,12 м.

— Артур класний. Як тільки почали запрошувати на різні шоу, трохи заносився. Але у нього то скоро перейшло, — 11-річна Аліна крутиться у центрі міста неподалік пам'ятника Юрієві Дрогобичу. — З хлопцями б'ється, але дівчат не чіпає. У нього тата нема, одна тільки мама. То він і себе, і її захищає.

Йдемо до будинку Артура Покоса.

— У заявці написано, що найбільший рекорд серед чоловіків у світі — 1 метр. Артур усіх перестрибав, — мати 51-річна Віра Петрівна відчиняє дерев'яні двері квартири на першому поверсі. На них напис: "Стукати". Дзвінок поламаний. У неї фарбоване руде волосся, в сина — натуральне.

Артура Покоса двічі вносили до Книги рекордів України. Вперше — у 5 років. Тоді при зрості 1,25 м відростив 75 см волосся. Вдруге — 2012-го.

— За 10 днів до кінця навчального року сина виключили з гімназії, — розповідає мати. — Його третій раз виганяють. Позаторік Артур захворів. Із 7 років має бронхіальну астму, занедужав після прививки. У вересні пішов із друзями в ліс, хлепнув зимної води. Лежав у лікарні. Коли вийшов, його відрахували. Через прокуратуру добилася, щоб поновили. Директор звинуватив, що я принесла фальшиві медичні довідки. Артурові допомогло, що він рижий. Його всі лікарі та санітарки запам'ятали. Доки тривало розслідування, чотири з половиною місяці не відвідував школу.

Хлопець повертається з прогулянки. Руде кучеряве волосся заплетене в косу. На обличчі веснянки.

— Піду в 15-ту школу під боком. Її директор давно кличе, — сідає за журнальний стіл навпроти матері. — А тут погрожують на облік у міліцію поставить. На уроці української літератури однокласник обізвав дауном. Відповів, що він — дебіл. За то я отримав у щелепу. Хотів оборонитися, взяв стілець. То використали, щоб мене третій раз відрахувати. Хоч нічого йому не зробив. Навіть табеля з оцінками не отримав.

Розплітає косу. Кучері розсипаються по плечах. Мати розчісує їх дерев'яним гребінцем.

— Учора тільки голову помили. Не встигли добре розчесати, — додає. — У школі дратуються, що сина на різні конкурси запрошують. Думають, йому за то гроші платять, а ми не хочемо ділитися. Про нього сюжет на якомусь московському каналі знімали. Хотіли приїхати в гімназію після уроків, директор не дозволив. Дзвонить до мене журналіст і питає: "Что у вас происходит? У вас там дальше "бандеровщина"? Мій син заслуговує на славу. Колись була з ним у Польщі. Підійшла монашка, сказала: "Аби пані нігди не обрізала коси, бо то є слічно (гарно, вишукано. — "ГПУ")". Розповіла, що Ісус Христос також ніколи не стригся.

— За відрахування Артура на педраді проголосували 60 людей. Ця дитина некерована. Міг тижнями не ходити до школи, їздити по курортах. Почав бити дітей. Його "зірковість" не дає права робити каліками інших, — каже 67-річний Іван Лепкий, директор гімназії.

Артур обіцяє не стригти волосся до армії.

Зараз ви читаєте новину «Найдовше волосся у світі носить Артур Покос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути