Ексклюзиви
середа, 22 вересня 2010 02:00

На побачення готи водять дівчат на цвинтар

— Мені тільки 16, а я вже не хочу жити. Готика тримає мене на світі, — каже киянка Оксана Гаврилюк. У суботу вона прийшла на Десятий міжнародний фестиваль готичної культури "Діти ночі: Чорна Рада" у столичному клубі "Бінґо". На нього з"їхалися тисяча готів. За квитки платять 135 грн.

— Готкою стала два роки тому, коли мене покинув хлопець. Я думала, що це кохання на все життя. Він переспав зі мною, а наступного дня запропонував моїй подружці з ним зустрічатися. Я тиждень нічого не їла. Мама не знала, що зі мною коїться. Випадково зайшла на форум столичних готів. Наступного дня викинула з шафи рожеві маєчки. Відтоді ношу тільки чорне.

Оксана одягнена в довгий чорний сарафан. На руках — браслети з шипами. Губи підведені чорною помадою, очі — чорним олівцем. Довге волосся розпущене, чуб заколотий невидимками.

— Два роки тому в Києві було важко достати чорну помаду. Я розводила туш із прозрачним блиском для губ. Коли готів стало більше, чорну помаду можна купить навіть у бабушки на базарі. У школу ходжу в усьому чорному, хоч у нас зелена форма. Директор уже двічі погрожував, що вижене. Йому не нравиться мій похмурий імідж. Дзвонив мамі на роботу. Казав, що я сатаністка, бо побачив мене на кладовищі. Я з подружкою просто там обідала. Потім включили музичку і мовчки сиділи. Нас часто плутають із сатаністами, бо ми ходимо відпочивати на кладбіща. Там мир і покой. Ніхто тебе не скривдить. На цвинтарі готи люблять випити пива, покурити. Хлопці-готи туди запрошують дівчат на побачення.

До Оксани підходить Роман Якобчук, 17 років. Він у чорній майці та джинсах. На плечі накидає чорний плащ. Руки вкриті татуюваннями. В очах — червоні лінзи. Вії підмальовані синіми тінями.

Ми ходимо відпочивати на кладбіща. Там мир і покой .Ніхто тебе не скривдить

— Із Ромкою встрічаюся три місяці. Він готом став, коли помер його друг. Якби не готична культура, може, наклав би на себе руки або став наркоманом. Ми, готи, неагресивні, не зловживаєм алкоголем і наркотиками.

У чорному платті з корсетом, тісних шкіряних рукавичках до ліктів і з нашийником заходить 19-річна Марина Кошева з Москви. На кожному пальці має по два срібні персні. Волосся зібране у гребінь — ірокез. На фестиваль дівчина приїхала втретє.

— Мій чорний одяг відображає стан моєї душі. Мене ніхто не любить і не розуміє. Спочатку думала втекти з дому, бо мама казала, що я погана. Потім залізла всередину себе, розібралася з думками і почала життя спочатку. Тепер я не людина. Я створіння готичного світу. Гот кожен день живе наче востаннє. Це свого роду моральний мазохізм, коли людина знаходить задоволення в меланхолії, депресії та постійних думках про смерть.

Діджеї вмикають музику. Розкурюють кальян. Кілька дівчат обіймаються на підлозі, під час приспіву по черзі цілують одна одну в губи.

— Жити треба заради того, щоб продовжувати ідеї готів, — говорить харків"янин Максим, 18 років. У руках тримає 8-променеву зірку — символ хаосу. — Люди мене часто лякаються. Буває, сплю під кущем або на лавці, ввечері просинаюся. Якась жінка повертається з роботи. Побачить мене, обвішаного цепами і обколотого пірсингом, і вже не йде, а біжить додому. Ми на людей не нападаєм. Готами стають після важкого періоду в житті, так званої чорної полоси. Справжній гот — це той, хто відчув сильний емоційний біль і зрозумів, що цей біль може давати силу.

Готична субкультура прийшла в Україну з Великої Британії.

— Є дві категорії готів. Перша — мупі-готи "старої школи" — депресивні, самотні, замкнуті не для показухи, а насправді. Друга — перкі-готи — замкнутість і депресія їх не турбують, вони вдають її заради іміджу. Готи — інтелектуали. Не тільки слухають музику, а й читають Франка і Дереша, бо їхні тексти готикоподібні. Культовим фільмом для готів є "Ворон" із Брендоном Лі в головній ролі.

Зараз ви читаєте новину «На побачення готи водять дівчат на цвинтар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути