четвер, 16 січня 2020 00:45

"На фермі з'явилося багато змій. Страшно випускати дітей на вулицю"

Автор: Facebook.com
  Дмитро й Анна Ситіни працюють на кінній фермі за 50 кілометрів від австралійського Сіднея. Подружжя виховує двох синів: Ельдара і Домініка
Дмитро й Анна Ситіни працюють на кінній фермі за 50 кілометрів від австралійського Сіднея. Подружжя виховує двох синів: Ельдара і Домініка

— Дихати не було чим, дим проникав у кожну шпарину. Зібрали всі речі й документи. Весь час були "на валізах". Але, слава Богу, обійшлося — температура почала спадати і пішов дощ, — каже 27-річна Анна СИТІНА. Разом із чоловіком Дмитром, 29 років, синами 3-річним Ельдаром і 10-місячним Домініком живе за 50 км від австралійського Сіднея. Минулої осені в країні почалися лісові пожежі. Відтоді вигоріло понад 10 млн га угідь. Загинули щонайменше 27 людей. Рятувальникам удалося локалізувати частину пожежі цього місяця, коли температура повітря трохи спала та пішли дощі.

— Пожежі в Австралії трапляються щороку, — розповідає Анна Ситіна у скайпі. — Але такого, що коїться зараз, не пам'ятають навіть старші люди. Минулий рік був дуже посушливим. Весною температура піднімалася до 49 градусів. З вересня суха погода, палюче сонце і сильний вітер спричиняли займання в лісах та швидке розповсюдження пожеж.

Анна Ситіна родом із Гайсина на Вінниччині. Здобула спеціальність інженера-електрика у Він­ницькому політехнічному інституті. До Австралії виїхала після того, як вийшла заміж. Її чоловік працював у цій країні.

— Після весілля чоловік поїхав з України, а я почала збирати документи для оформлення візи. У посольстві сказали, що отримаю її упродовж року. Але на небі зійшлися зірки — за півтора місяця документи були на руках. В Австралії ми з Дмитром одразу почали працювати на кінній фермі. Місце роботи кілька разів міняли. Зараз працюємо на тій, де вирощують близько 60 чистокровних скакових коней. Доглядаю за кобилами і приймаю у них пологи.

Коли пожежі були в розпалі, менеджери господарства почали готувати тварин до евакуації. Біля конюшень стояли траки для перевезення. Найближча до нас пожежа була за дев'ять кілометрів. Вона вийшла з-під контролю перед Новим роком. Три дні горіло дуже сильно, тепер почало згасати. Більш серйозна пожежа локалізувалася за 27 кілометрів від нас. Там палало два тижні. Вогонь гасили з гелікоптерів і великих літаків. Бачила, як вони пролітали над нашим будинком. Не впадати в паніку допомагали новітні технології. Тут у кожного в телефоні встановлена карта "Вогонь біля мене". Додаток постійно оновлюється і показує локації пожеж по всій Австралії.

Родина Ситіних живе в будинку на території ферми. Їхній старший син відвідує дитячий садок.

— Робота цікава, але важка. Коні так і норовили як не вдарити ногою, то вкусити за руку чи ногу. Попри це, працювала на фермі до сьомого місяця вагітності. Декретна відпустка в Австралії дуже коротка. Коли дитині виповнюється три місяці, треба виходити на роботу. Зараз працюю по три години на день. Роблю це тоді, коли чоловік повертається з роботи і залишається з дітьми.

— Життя в Австралії досить дороге, — продовжує Анна. — Ціни на електроенергію найвищі у світі. При мінімальній зарплаті 2900 австралійських доларів (47 тис. грн. — ГПУ) щоквартально люди віддають приблизно 900 доларів (14,5 тис. грн. — ГПУ) за електрику. Плата за садок становить 110 австралійських доларів (1,8 тис. грн. — ГПУ). Але ми подали документи на соціальну допомогу, тому 78 відсотків вартості нам повертає держава.

У період сильних пожеж ми не водили Ельдара в дитячий садок, хоч той і працював. Інших батьків попередили, що будь-якого моменту можуть зателефонувати і попросити забрати дітей.

Уряд та волонтери допомагають постраждалим. Велику увагу приділяють порятунку тварин. Є лікарні для кенгуру та коал. Останніх у пожежах загинуло 8 тисяч. Натомість через пожежі до людських помешкань підбираються плазуни. Деякі з них отруйні. На нашій фермі з'явилося багато змій. Одні з найнебезпечніших — східні коричневі — оселилися в сараї, де тримаємо їжу для коней. Тепер страшно випускати дітей на вулицю. Та й сама, коли виходжу, обдивляюся навкруги.

"Хочу познайомитися з твоїми батьками. Через годину чекайте в гості"

Анна і Дмитро Ситіни побралися наприкінці 2014 року. Познайомилися в інтернеті.

— В Україну Діма прилетів на весілля свого друга, — розповідає Анна Ситіна. — Під час переписки спитав: "Чи є у Гайсині де випити кави?". Через 40 хвилин ми зустрілися. Гуляли у парку, розмовляли й зрозуміли, що маємо багато спільного. В останній день відпустки Діма заявив: "Хочу познайомитися з твоїми батьками. Через годину чекайте в гості". Тоді він сказав, що я йому сподобалася. Наступного дня покинув країну, але ми продовжували спілкуватися. Через місяць Дмитро несподівано приїхав у Гайсин. Зустрів мене із розкішним букетом троянд. За кілька днів запропонував стати його дружиною.

Зараз ви читаєте новину «"На фермі з'явилося багато змій. Страшно випускати дітей на вулицю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути