пʼятниця, 15 січня 2010 08:33

Моряків "Аріани" поїли водою з пуголовками

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Матроси ”Аріани” Олександр Бондаренко (праворуч) з Михайлом Пипком. За вісім місяців полону кожен з них схуд на п’ять кілограмів
Матроси ”Аріани” Олександр Бондаренко (праворуч) з Михайлом Пипком. За вісім місяців полону кожен з них схуд на п’ять кілограмів

6 січня звільнені з піратського полону моряки судна "Аріана" повернулися в Україну. Захоплений сомалійськими піратами балкер звільнили 10 грудня за $2,8 млн. На його борту перебували 24 моряки. Судно вісім місяців простояло в полоні в Індійському океані.

— Я сім місяців проходив в одних трусах і шортах, — розказує матрос 23-річний Олександр Бондаренко на прес-конференції в столичній інформагенції УНІАН. — По черзі прав то одне, то інше за бортом. Від солоної води речі стали тверді й білі. Інші шорти й футболки пірати покрали.  Сказали всім принести мобільні телефони, але троє моряків устигли свої поховати.

Механік 40-річний Андрій Муругов згадує день нападу.

— Ще за день капітан знав, що між Мадагаскаром і Сейшельськими островами пірати захопили чотири судна. "Аріана" могла оминути небезпечну зону, де орудували пірати. Палива на це було достатньо. Не знаю, чому цього не зробив капітан. Пірати напали на нас близько шостої ранку 2 травня на двох катерах. Атакуючих було дев"ятеро. Усі молоді, озброєні автоматами Калашникова і гранатометами РПГ. Кривилися, коли взнали, що ми українці. Боялися, що Україна бідна, не зможе заплатити викуп.

Другий помічник капітана 29-річний Сергій Лупачов плавав із батьком Олександром, 54 роки. Він працює третім механіком.

— На судні було від 15 до 35 піратів. Мінялися щотижня. Хто уходив, а хто приходив — було незрозуміло. Що таке пірат? Ще вчора кіз пасли, а сьогодні з автоматом у руках. Англійською розмовляють декілька чоловік. І то знають лише "окей", "єс" і "ноу". Ходять босі, в обшарпаній зеленій уніформі, з гнилими зубами, худі. Забрали наші касети та дивилися фільм "Штрафбат". Нічого не розуміли, але їм подобалося, коли стріляють.

Моряки стомлені, схудлі. Матрос Юрій Васильченко, 28 років, у полоні скинув 7 кг. Удома його відгодовують картопляним пюре і білим курячим м"ясом.

— На Різдво приїхав додому, а там цілий стіл вкуснятини. Голубці, холодець, запечена качка. Мені того поки не можна. Пірати поїли нас ржавою водою, в якій плавали головастики. Рис давали цвілий, чорний. Інколи дозволяли порибалити. За півгодини клювали п"ять рибин. Три забирали пірати, а дві ми варили до рису. Пірати пригощали нас катом, який весь час жували. Це зелений чагарник, листя якого використовують як легкий наркотик — замінник забороненого в мусульманських країнах алкоголю. Але й алкоголь, який їм привозили, вони пили.

Його перебиває Андрій Муругов.

Пологи тривали три дні. Народжувала при всіх

— П"яні зв"язували нам ноги й руки, кидали на розжарену палубу. Спостерігали 20 хвилин. Потім забирали, щоб не спеклися. Часто били. Найбільше діставалося капітанові та стармеху. Жінок, яких на судні було дві, навіть пальцем не торкнулися. Зате нас заставляли на палубі ставати в позу ласточки, реготали. Коли в небі над судном закружляв американський літак, нас построїли на палубі. Люди з літака порахували нас, потім скинули циліндр із 3 мільйонами доларів. Пірати скочили за борт. Плавали там 20 хвилин, бо загубили циліндр. Від удару об воду він розколовся, грошей у ньому не було. Мені здалося, що все — кінець, зараз нас розстріляють. Виявилося, гроші були зафіксовані по стінках циліндра.

За рейс, який триває 1–2,5 місяця, моряки отримують $5–8 тис.

— Такі гроші має капітан, його помічники і кілька електромеханіків, — уточнює на вулиці Олександр Бондаренко. — Як матрос я отримую 1200 доларів. Я з Миколаївщини, мої однокласники не мають роботи, п"ють. Аби не пішов працювати матросом — спився б. Відпочину до осені й знову піду в море.

39-річна Лариса Салинська працювала на судні коком. Була вагітною, але дитину втратила.

— Якби не пірати, дитину доносила б, — розказує вона телефоном. До Києва на прес-конференцію Лариса не приїхала. — Викидень стався, бо нервувала і не було чого їсти. Дитя не набирало ваги, почалася кровотеча. Пологи тривали три дні. Народжувала при всіх, бо жили в одній каюті. Жара 35 градусів, тіснота. Дитинка народилася мертвою. Коли це побачив піратський бос Мухаммед, відселив мене з чоловіком в окрему каюту. Раз дозволили поговорити з професором із Кенії. Він порадив приймати антибіотики, щоб не було зараження крові. Ліків вистачило на сім днів. Один із піратів поплив на сусіднє захвачене китайське судно і привіз мені пакет з антибіотиками.

Зараз ви читаєте новину «Моряків "Аріани" поїли водою з пуголовками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути