пʼятниця, 26 листопада 2010 03:30

Митрополит Володимир будує на київських пагорбах три маєтки

Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Володимир у вівторок відсвяткував 75-річчя. На урочистості прилетів патріарх Російської православної церкви Кирило та представники помісних церков 14 країн.

Ювілей відсвяткували в Національній опері. Потім гості перемістилися на застілля в депутатський готель "Київ", що навпроти Верховної Ради. Там і ночували. За проживання сплачували з державного бюджету.

Митрополит Володимир тепер живе у своїй резиденції в Києво-Печерській лаврі. Однак невдовзі може переїхати на вул. Землянську в Печерському районі, де для нього зведені три двоповерхові будинки.

Ділянка митрополита площею близько гектара розташована на пагорбі, впритул до хвойних гаїв Ботанічного саду ім. Гришка. Від бульв. Дружби народів до неї веде 200-метрова неасфальтована вулиця, забудована десятком обжитих маєтків. Вирізняється 3-поверховий будинок під мідним дахом, що нагадує корабель із вікнами-ілюмінаторами.

— Це начальника Феодосійського порту (на сайті зазначено, що портом керує Володимир Очкуренко. — "ГПУ"), — розповідає будівельник 34-річний Олег Карпенко. — Нижче баптистську церкву Турчинов сооружає. Поряд із ним співачка Могилевська побудувалася. За ними — Литвин.

Володіння митрополита складаються з трьох маєтків. Будівельники, які працюють на ділянці, припускають: в одному житиме Володимир, другий буде для гостей, третій — для обслуги. Біля одного з будинків — відкритий басейн завглибшки 2 метри.

— Це буде озеро-басейн. У багатих свої причуди. Ще повинен бути водоспад, — розповідає один із робітників на території. — Платили нам по 150 гривень на день. Але зараз фінансування припинили, то більше тут не працюватимемо.

Обійстя митрополита огороджене парканом із декоративного каменю вище людського зросту. По верху йде кована решітка та ліхтарі. Вхід до головного двору закритий дерев'яною брамою та хвірткою з металевою емблемою у вигляді орла.

Майже повністю маєток можна побачити, піднявшись бетонними сходами до території ботсаду. Видно, що подвір'я має п'ять терас. Кожен рівень оздоблений декоративним каменем, ліхтарями, рослинами, що в'ються. Посеред двору ростуть 5-метрові ялини — вочевидь привезені. Уздовж паркану висадили щільний ряд ялинок. Коли розростуться, сховають подвір'я від сторонніх очей.

Біля митрополичого дому не чути шуму з автостради. Видно баню лаврської дзвіниці, монумент Батьківщини-матері, панораму лівого берега Дніпра.

Роботи на подвір'ї основного будинку майже завершені. Десяток робітників облаштовують басейн, прибирають залишки будматеріалів. Часто курять, сидячи на кам'яних плитах, фотографуються на мобільні телефони на тлі будинків.

— Нам сказали до морозов закончить все подготовительные работы во дворе и вывезти мусор. Зимой начнутся отделочные работы в последнем доме, — пояснює один із працівників. — Весной садовники высадят газонную траву, разобьют клумбы, а в бассейн зальют воду.

Пройти до ботанічного саду можна через хвіртку в кованому паркані. Вона зачинена масивним замком, але одна з петель перепиляна. Відкривається порухом.

Один із маєтків на Землянській виставлений на продаж за $4,5 млн. Гектар землі тут коштує близько $2 млн.

Митрополит має п'ять кімнат у Києво-Печерській лаврі

Резиденція митрополита Володимира розміщена в Києво-Печерській лаврі. Це двоповерховий будинок. На першому поверсі збирається Священний синод. На другому особисті кімнати митрополита — кабінет, вітальня, трапезна, келія та гардеробна. Там же домова церква Святого Миколи.
На підлозі кабінету лежать квітчасті килими. Меблі — старовинні: книжкова шафа, двотумбовий стіл, журнальний столик на гнутих ніжках. У сусідній кімнаті — трапезна зі столом на шість осіб, камін і шафа для посуду. У кімнаті відпочинку стоять ліжко, диван і телевізор.

Зараз ви читаєте новину «Митрополит Володимир будує на київських пагорбах три маєтки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути