четвер, 12 листопада 2020 05:15

Михайло Жванецький помер від раку простати

Автор: dw.com
  Михайло Жванецький виступав понад 30 років. Останній концерт дав у Києві 2019-го. За кілька місяців заявив, що йде зі сцени
Михайло Жванецький виступав понад 30 років. Останній концерт дав у Києві 2019-го. За кілька місяців заявив, що йде зі сцени

— Із Михайлом Жванецьким уперше ­зустрівся 2005 року на дні народження мера Одеси Едуарда Гурвіца. Коли нас познайомили, я розповів Михайлові Михайловичу купу політичних анекдотів про себе, Ющенка, Путіна, Тимошенко. Маестро повернувся до своєї дружини і сказав: "Дорогая, это министр внутренних дел Украины. Он рассказывает чудесные анекдоты про их президента и премьера. И еще — о том, о ком я даже здесь боюсь их слышать. Господи, я хочу жить в этой стране", — розповідає колишній міністр МВС 55-річний Юрій ЛУЦЕНКО про зустріч із російським сатириком ­Михайлом ЖВАНЕЦЬКИМ, 86 років.

Він помер минулого тижня в Москві. Мав рак простати.

— Михаил Михайлович умер от онкологии, — говорять в оточенні артиста. — Хворобу в нього виявили наприкінці минулого року. Та він не став лягати до лікарні. Вирішив останні місяці життя провести з рідними.

Михайло Жванецький народився в Одесі в родині лікарів. Закінчив Одеський інститут інженерів морського флоту. Брав участь у студентській самодіяльності. Писав монологи та мініатюри і сам їх виконував. Коли в місті гастролював Ленінградський театр мініатюр, познайомився із режисером Аркадієм Райкіним. Той взяв твори Жванецького в репертуар театру.

1964 року Михайло Михайлович переїхав до Москви. Для сатириків Романа Карцева та Віктора Ільченка написав 300 мініатюр і монологів. Пізніше почав виступати сам. Заснував Московський театр мініатюр, його керівником залишався до смерті.

— Він був генієм, — каже журналіст 53-річний Дмитро Гордон. — Але при цьому завжди хвилювався перед концертами — як його зустрічатимуть, чи будуть аплодисменти. Він отримав визнання ще за життя, але завжди переживав, як його творчість сприймуть люди. Завжди жартував. Востаннє бачилися рік тому. Йому важко було пересуватися. Коли запитав, чому так ходить, ­відповів: "Мої ніжки 1934 року. Їм важко, вони вже стомилися".

Жванецький чотири рази був одружений. У нього залишилися семеро дітей. Троє з них — позашлюбні.

— Детей мы никогда не считали, — говорить дружина 54-річна Наталія Сурова. — Є сини та доньки, з якими підтримуємо стосунки. А інші з'явилися так, як у багатьох відомих людей. Смішно, коли хтось приходить і каже: "Батько!" Міша відповідав: "Матір знав, але не впевнений, що це моя дитина".

Михайла Жванецького поховали 9 листопада в Москві. Церемонія прощання була закрита у зв'язку із забороною масових заходів через пандемію коронавірусу. В Одесі після його смерті оголосили жалобу. В місті мав будинок. Усе літо проводив там.

Не погоджувався з політикою Кремля щодо України. Публічно виступав проти анексії Криму.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Жванецький помер від раку простати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути