вівторок, 16 квітня 2019 06:10

Мігранту заборонено бути без роботи більше тижня

— Щоб відкрити транспортну компанію, потрібно 70 тисяч євро (2,1 млн грн. — ГПУ). На автомобіль, реєстрацію документів, зарплату працівникам і податки, — розповідає 24-річна Владислава Нальота з Дніпра. Три роки живе у польському Кракові. Разом із чоловіком Владиславом заснувала транспортну компанію.

Спочатку в Польщу переїхав чоловік. А за місяць — я. По спеціальності ми філологи, знаємо англійську та німецьку. Польську вивчили швидко.

Перші півтора року із чоловіком працювала по робочій візі у транспортній компанії на українця. Виконувала функції логіста-експедитора. Згодом отримала Карту побиту (тимчасовий дозвіл на проживання у Польщі. — ГПУ). Одного дня пішли, бо були непорозуміння з керівництвом через зарплату.

У Польщі є закон: мігрант після звільнення має тиждень, щоб влаштуватися на іншу роботу. Інакше візу чи Карту побиту анулюють.

Зібрали всі необхідні документи і зареєстрували свою справу. У Польщі можна займатися цим самостійно чи наймати фірму-посередника. Усі справи розглядають у суді протягом місяця. Реєстрація коштує до 1000 злотих (7 тис. грн. — ГПУ). Бізнес можна реєструвати на одну особу чи як спільну справу. Ми обрали другий варіант.

Із документів потрібні паспорт або Карта побиту, що підтверджує легальність перебування в країні. Також виписки з банкових рахунків, довідки про те, що ми сплачували податки регулярно, бізнес-план. За кілька тижнів отримали рішення суду й тимчасові документи на перебування.

Клієнтів знайшли через знайомих. Мали напрацьовані контакти з попередньої роботи. Перший рейс був у Нідерланди.

Транспортуємо вантажі в Німеччину, Нідерланди, Бельгію, Люксембург, Чехію, Францію. Перевозимо все, крім продуктів, тварин і вибухонебезпечних речовин. Для цього необхідні дозволи й належні умови транспортування. Крім будівельних товарів, меблів та особистих речей, перевозимо й усілякий мотлох. Стоси паперів, книжки, старі іграшки й одяг.

У компанії працюють п'ятеро.

— Ми з чоловіком займаємося документацією та спілкуванням із клієнтами. Є ще бухгалтер і двоє водіїв. Усі українці, окрім бухгалтерки. Ми свідомо підбирали персонал із наших. Вони — працьовитіші, акуратніші та відповідальніші.

Беремо водіїв зі знанням польської та ще однієї іноземної. Платимо хорошу зар­плату, ніхто не отримує менш як 16 тисяч гривень.

"Манікюр у салоні коштує тисячу гривень"

У вільний час Владислава робить манікюр вдома. У день приймає двох-трьох клієнтів.

— Почалося все з того, що потрібно було робити манікюр собі. Кілька разів відвідувала салони в Кракові. Якість послуг низька, а ціна — висока. Майстри в Польщі більше платять за оренду місця, ніж за роботу чи матеріали. Ціни від 600 до 1000 гривень, — розповідає Владислава Нальота. — Проблема ще й у тому, що місцеві майстри не розвиваються, не хочуть вчитися працювати з новими матеріалами і технологіями. Майстрині з України талановитіші та вправніші.

Порадилася з чоловіком і вирішила працювати "на дому". Закупила необхідне обладнання, створила сторінку у "Фейсбуку", виставляла туди фото робіт. Так з'явилися перші клієнти. Приходять переважно українки. Це зовсім різні люди — наші заробітчани, власники бізнесу, студентки, хто в гості приїхав чи у відрядження. Беру майже вдвічі менше, ніж у салонах.

Власники бізнесу в Польщі не намагаються заробити 50 і більше відсотків зверху собівартості послуг. Перш за все — через високі податки. ПДВ тут — 23 відсотки, і ще 19 відсотків прибутку. Платять податки всі. Немає прогалини в законі, щоб ухилятися. У сфері послуг є велика конкуренція. Це й регулює ціну та якість.

Офіс — у нас вдома. І з цим немає жодних проблем. Основне, аби все було офіційно. Адже в будь-який момент за адресою, що вказують під час реєстрації як офіс, може прийти податкова служба й попросити переглянути весь бухгалтерський облік.

Винаймаємо двокімнатну квартиру неподалік центру Кракова за 14 тисяч гривень разом із комунальними. Часто орендодавці просять платити "кауцію". Це, так би мовити, страхування на той випадок, якщо квартиранти пошкодять житло, меблі чи техніку. Її повертають, якщо квартиру покидають без жодних пошкоджень. Кауція може вартувати так, як місяць оренди житла. Може і більше. Залежить від господаря квартири.

Зараз ви читаєте новину «Мігранту заборонено бути без роботи більше тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути