Ексклюзиви
неділя, 12 лютого 2006 15:22

"Мені снилося, що в чоловіка виросли руки"

Автор: фото: Борис МАШЛЯНКА
  Ганна та Богдан Тарас виховали шестеро дітей
Ганна та Богдан Тарас виховали шестеро дітей

45 років тому виходити заміж за Богдана Ганні не радили ні родина, ні навіть священик: хлопець не мав обох рук. У війну Богдан і ще двоє пастухів знайшли на луці маленьку жовту коробку. Хлопці почали виривати одне в одного знахідку. Несподівано пролунав вибух. Одного розірвало на шматки, другому поранило ноги, а Богданові, який саме тягнув вибухівку до себе, пошкодило руки.

— Нині їх, напевно, врятували б. А тоді ампутували. Сказали, що й так не виживу. А я став батьком шістьох дітей! — усміхається у вуса 74-річний пан Богдан — у кашкеті набакир, залатаних яскраво-синіх штанах і джемпері з обрізаними рукавами.

Подружжя Тарасів живе у селі Нетерпинці Зборівського району, що на Тернопільщині.

— Він усе по господарці робить, — запевняє круглощока пані Ганна, 64 роки.

Богдан Тарас сам голиться, орудує ложкою, гострить ножі, копає город, мішає глину, б"є цвяхи, крутить гайки, столярує і навіть припалює собі "дзиґар" – як тут кажуть на цигарку.

— Іти просити милостиню я не хотів, — розповідає чоловік. — Тож почав видумувати різні пристрої, за допомогою яких можна брати в культі різні речі.

— Не страшно було виходити заміж за безрукого? — питаю у жінки.

Вона поправляє зелену хустку на голові.

Побачила, що хлопець серйозний і дуже добрий

— Ми приїхали сюди з Холмщини, звідки якраз депортували українців. Оселилися в Нетерпинцях. Не мали хати. Місцеві кавалєри залицялися до мене, але одружуватися  їхні батьки не дозволяли. І я погодилася вийти заміж за Богдана. Він ходив до мене три роки. Побачила, що хлопець серйозний і дуже добрий. Мені тоді було 18 років, а йому 28, — жінка зашарілася. — За день до весілля священик перед сповіддю казав: "Що ти, дитино, робиш?!" Усі дивувалися, як така файна дівка і йде заміж за каліку.

— Шлюб брали у сусідньому селі, бо в нас комуняки церкву закрили, — додає чоловік.

— У храмі мали вінчати пару з іншого села, але коли побачили, що я йду до шлюбу з чоловіком, у якого замість рук — культі, пропустили нас вперед, — продовжує пані Ганна. — Ледь не щоночі мені снилося, що в чоловіка виросли руки... Жили ми небагато, у полі будували хату, а тут ще й діти. Народжувала що два роки. І жодного разу не шкодувала, що вибрала Богдана. А знаєте, чому? — дивиться весело. — Бо ми ніколи не гриземося, не сваримося. Між нами є терпіння.

— Я досі її люблю, — каже пан Богдан. — Раніше ми завжди сідали за стіл і радилися, що купити за ті гроші, які заробили на фермі. В колгоспі тоді платили копійки за трудодень. То цеглу на хату купимо, то для дітей необхідне, а от про свій одяг не дбали. Навіть змінного не мали. Ходили в одній сорочці — випрали, біля печі посушили, а вранці вбирали і знову йшли до роботи.

У маленькій хаті на дві кімнати, зведеній безруким господарем та його дружиною, колись жило десятеро душ — господарі з дітьми, свекруха й теща. Нині родина Тарасів має аж десять онуків!

— Вибачайте, що не маю знімків показати, — перепрошує господар. — Бо кожен раз, як усі з"їжджаються на празник, не встигаємо ними натішитися. Якось не до знимкування.

Зараз ви читаєте новину «"Мені снилося, що в чоловіка виросли руки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути