Ексклюзиви
четвер, 05 червня 2008 16:35

Мати інваліда дитинства може йти на пенсію в 50 років

"Я хочу попросити, щоб написали в газеті про льготи, які мають діти-інваліди дитинства і їхні сім"ї. Чи правда, що мати, яка виховала дитину-інваліда до шестирічного віку, має право піти на пенсію у 50 років? Моїй дитині шість місяців, я отримую на неї пенсію, оце і все".

Запитує Ірина Герасимчук із села Перегонівка Голованівського району Кіровоградської області.


Відповідає Світлана Руда, 33 роки, начальник департаменту у справах інвалідів Міністерства праці та соціального захисту населення.


— Діти-інваліди мають право на безплатні ліки за рецептами, це гарантує Закон "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні". Їм належить безплатне або на пільгових умовах забезпечення протезно-ортопедичними виробами, кріслами-візками з електроприводом, автомобілями, протезами очей, зубів, щелеп, окулярами, слуховими апаратами, безплатні санаторно-курортні путівки. Діти-інваліди мають 50-відсоткову знижку на пересування повітряним, залізничним, річковим і автомобільним транспортом у межах України з 1 жовтня по 15 травня (таку ж знижку має супровідник дитини-інваліда). У пасажирському транспорті дитина може їздити безплатно. Щоправда, це не стосується метро і таксі.

Матір, яка виховує дитину-інваліда, без її згоди не можуть тимчасово перевести на іншу роботу або звільнити. В організації такі жінки можуть розраховувати на скорочену тривалість робочого часу за власний кошт. Вони мають право на повну щорічну відпустку, щорічну додатково оплачувану відпустку на сім календарних днів. Відпустку тривалістю 14 календарних днів надають без збереження заробітної плати.

За словами Світлани Рудої, матері інвалідів дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії на п"ять років раніше. Для цього вони мусять мати не менш ніж 15 років стажу. На п"ять років раніше на пенсію може піти і батько, якщо він виховував дитину і має 20 років трудового стажу.

Пільги на сплату житлово-комунальних послуг інвалідам не передбачені. Додатково про пільги і виплати для інвалідів можна дізнатися в управліннях соціального захисту населення за місцем проживання.

Зараз ви читаєте новину «Мати інваліда дитинства може йти на пенсію в 50 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути