вівторок, 16 жовтня 2007 17:23

Марія Мегединюк — донька Романа Шухевича

З вокзалу в Івано-Франківську 61-річна Марія Мегединюк разом із сестрою 69-річною Олександрою Скригунець повертається до Косова. Жінки їздили в село Пуків, що в Рогатинському районі. Вони звідти родом. Зараз у цьому селі відкрито меморіальну дошку головнокомандувачеві УПА Роману Шухевичу.

Сідаємо на лавку в парку неподалік вокзалу.

— Дитиною я допитувалася в мами, хто мій батько. Вона не казала мені цього, — згадує Марія Мегединюк.

Марія з"явилася на світ 28 червня 1946 року. Вона була третьою донькою Теодори Кик із Пукова. Олександра була старшою, Надія — середущою. Односельчани не знали, хто батько дівчинки, адже Теодора була вдовою вже сім років.

— Хата Теодори та її свекрухи Євдокії стояла під лісом. Моя мати була за старшим сином Євдокії Володимиром, — згадує Олександра. — За освітою була вчителькою початкових класів. Вийшла заміж за кравця Володимира Кика. Він був небідною людиною. 1939-го року батько помер від тифу, — розповідає жінка.

Улітку 1945-го зв"язкова Романа Шухевича Маруня запропонувала Кикам викопати на подвір"ї криївку. Восени 1945-го головнокомандувач УПА Роман Шухевич розташував у ній штаб-квартиру.

— Із 38-річним Шухевичем мама познайомилася ще 1944-го. Селяни годували повстанців, приймали на ніч. Попередньо про це домовлялися зв"язкові, — розповідає Олександра. — Мій дядько Іван Кик був до 1944 року в УПА. Після поранення в ногу працював у сільській школі математиком.

1946-го Роман Шухевич із криївки в Пукові перебрався до села Княгиничі, теж на Рогатинщині. А тоді переховувався на Львівщині. 1949-го він двічі провідував жінку та маленьку Марію. Дівчинці тоді було три роки.

— Мати будила мене й показувала чоловіка у військовій формі, — пригадує Марія Володимирівна.

5 березня 1950-го Роман Шухевич загинув у селі Білогорща піді Львовом у бою. Загін МГБ вистежив його на конспіративній квартирі.

Олександру 1960-го після Дрогобицького університету направили в Косівський район. Вона вчителювала у селі Річка. За рік забрала до себе матір і сестер. З майбутнім чоловіком, Василем Мегединюком, Марія ходила в селі Річка до одного класу.

— Він був чорнявий, симпатичний, — каже Марія Володимирівна. — Ми закохалися. Але я ще вчилася, а йому треба було йти до армії. Тож весілля справили через чотири роки.

Молоде подружжя направили до кримського села Орловка. Марія викладала там у школі українську мову.

1970-го в Мегединюків народився син Ігор. Згодом вони повернулися до Косова на Прикарпатті. Василь влаштувався механіком у колгосп, Марія — вихователькою в дитсадок.

— Коли народився другий син, мати попросила назвати його Романом, — розповідає жінка. — Чому, не пояснила. Сказала тільки, що це гарне ім"я.

1989-го Теодора Кик занедужала. Вона покликала Марію, аби розповісти їй про батька.

— Мама прошепотіла: "Твій батько — пан Василь Тур, Роман Шухевич", — згадує жінка.

Мама виховувала трьох доньок сама

Пізніше серед речей матері діти знайшли фотографію Марії. На ній вона найбільше схожа на батька.

— Мама виховувала трьох доньок сама, — розповідає Олександра. — Удруге заміж не виходила. Вона завідувала дитсадком, згодом працювала в колгоспі. Трьом дітям зуміла дати вищу освіту.

У липні 2005-го в селі Тишківці Городенківського району Івано-Франківської області зібралася родина Шухевичів. На з"їзд поїхали й Марія із Лесею. Жінки нікому не говорили, хто вони і звідки. Сфотографувалися біля пам"ятника генерал-хорунжому УПА. Купили книжку Петра Арсенича "Рід Шухевичів".

— Арсенич підняв голову й питає: "Ви, напевно, родичка?" — згадує Марія Володимирівна. — Нашу схожість часто помічають. Але є й такі, що мені не вірять.

Сини Марії — Роман та Ігор — мають юридичну освіту. Живуть у Києві, працюють юристами. Обидва виховують по двоє доньок.

Роман Шухевич у 1930 році одружився з Наталією Березинською. 2002-го вона померла, не доживши два тижні до 92 років. Їхньому синові Юрію зараз 74 роки, а доньці Марії — 67.

1946, 28 червня — Марія Кик народилася у с. Пуків Рогатинського р-ну на Івано-Франківщині
1960 — з матір"ю та сестрою Надією переїхала до Косова, до сестри Олександри
1965 — вступила до Прикарпатського педінституту ім. Стефаника
1969 — вийшла заміж за Василя Мегединюка
1970 — народився син Ігор; за два роки — син Роман
1990 — дізналася від матері, що її батько — Роман Шухевич
2005 — разом із сестрою Лесею відвідала зібрання родини Шухевичів

Зараз ви читаєте новину «Марія Мегединюк — донька Романа Шухевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути