Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2018 05:30

"Мама не вірила, що Сашу застрелили. Думала, він на заробітках"

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"Сину 15 років, почав вживати спиртне, — пише житомирянка Ольга, 39 років. — Пропускає школу. Доки я на роботі, приводить додому друзів. Курять, випивають. Намагаюся з ним говорити, але марно. Кричить, що втече з дому й більше його не побачу. Батько Дані покинув нас, коли йому було 2 роки. Виховую сина сама. Як повернути до нормального життя, не знаю".

Листи коментує київський біоенергетик Миро­слав Олійник. Кладе праву руку на фото хлопця. Він у вишневому піджаку та вишиванці на подвір'ї школи. На звороті підпис: "1 вересня 2016 року".

— Ображаєтеся на сина, бо не цінує те, що робили для нього всі ці роки. Але марно викликати в нього жаль або діяти методами тиску. Наберіться терпіння. Заручіться підтримкою старшого брата. Дядько зможе наставити хлопця на правильний шлях. Дружба зі старшокласниками й випивка скоро вилізуть боком. Можуть підштовхнути дитину до грабежу чи продажу наркотиків. Зволікати не варто. Влітку подасте документи в училище. Це теж допоможе витягнути сина з поганої компанії.

"Сестра два роки тому втратила сина на війні, — пише Аліна Петрівна з Київщини. — Сашко поїхав на Донбас після закінчення університету. Хотів стати юристом. Поступив на платний. Старанно вчився, щоб перевестися на бюджет. Був у сім'ї єдиною дитиною. Воювати подався сам, повісток не приносили. Знала тільки його дівчина і двоюрідна сестра, тобто моя донька. Але нікому нічого не розказала. Мама не вірила, що Сашу застрелили. Думала, він на заробітках. Батьки важко пережили втрату сина. Ми намагаємося їх підтримати, але для обох пропав сенс життя. Майже не виходять із хати. Рідко з'являються у церкві, хоча раніше були щонеділі".

— Батьки не можуть змиритися з втратою і повернутися до звичного життя. Та це не означає, що їх треба залишити сам на сам із проблемами. Розрадити можна телефонним дзвінком або візитом. Разом сходіть на могилу до племінника. Запропонуйте сестрі переглянути сімейні фото і згадати Сашка. Оминати цю тему не треба. Батько шукатиме розради в чарці. Через це в сім'ї можуть початися конфлікти. Сестрі краще змінити місце роботи. У вас на фірмі з'явиться вакансія для неї. З головою порине у справи, знову почуватиметься потрібною та корисною.

"Син одружився пізно, — пише Галина Миколаївна з Рівненщини. — Узяв за дружину дівчину з поганою репутацією. Але ми не втручалися, бо він казав, що дуже її кохає. Думали, минуле забудеться і житимуть нормально. Але з першого місяця в них почалися сварки. Вирішили деякий час пожити окремо. Невістка народила дівчинку. Знову з'їхалися. Обоє п'ють і з'ясовують стосунки на очах у дитини. На наші вмовляння припинити пити й гуляти та будь-якими методами зберегти сім'ю, жоден не реагує. Невістка забрала дитину й поїхала у своє село".

Вкладає у конверт фото. Високий русявий хлопець обіймає кучеряву дівчину в блискучій міні-спідниці.

— Життя не складається, бо син досі ревнує невістку до колишніх партнерів. А вона охоче підливає масла у вогонь. Переписується з чоловіками в соцмережах, усамітнюється, аби відповісти на телефонні дзвінки. Ревнощі чоловіка не безпідставні. Але, якщо сидітиме склавши руки, то залишиться без дружини й дитини. У селі невістка може знайти чоловікові заміну. Час забути старе й будувати майбутнє життя без спогадів і докорів. Якщо готовий усе простити коханій і прийняти її такою, якою є, має всі шанси повернути сім'ю. Коли невістка відчує від нього готовність будувати стосунки з нуля, романів на стороні не шукатиме.

"Батька не стало вісім років тому, — розповідає в листі 34-річна Тамара з Ужгорода на Закарпатті. — Торік мені наснився сон. Ніби йду цвинтарем і провалююся до нього в могилу. Намагаюся виповзти, але земля затягує мене все глибше. Прокинулася від того, що почала задихатися. Виявилося, лежу під подушкою. Спочатку не сприйняла цей сон серйозно. Але за два місяці довідалася, що маю пухлину у груді. Оперували. Лікарі заспокоїли. Вона доброякісна й загрози життю немає. Тільки зітхнула з полегшенням, як нагадали про себе проблеми по-жіночому. Доки лежала в лікарні, чоловік привів у хату іншу жінку. Мені про все розповіла кума. Змиритися зі зрадою бракує сили. 24 листопада виповнилося сім років, як ми живемо з ним у шлюбі. Дітей не маємо. Йому набридло чекати. Просить у мене дозволу на розлучення. Це стало останньою краплею. Зневірилася у всьому".

— Покійний батько уві сні попередив про недугу і проблеми в сім'ї. Не час опускати руки. Ви звикли не втікати від проблем, а вирішувати їх. Відпустіть зрадника і звільніть своє серце для нових почуттів. Незабаром зустрінете іншого чоловіка, від якого завагітнієте. Операція і допомога найкращих спеціалістів допо­можуть здолати недугу. Не треба довго затримуватися на лікарняному. Швидше повертайтеся до колективу. На вас там чекає той, хто доведе, що справжні чоловіки існують, і на них можна покластися за будь-яких обставин.

Зараз ви читаєте новину «"Мама не вірила, що Сашу застрелили. Думала, він на заробітках"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути