четвер, 01 березня 2012 00:00

Ляльки Оксани Сальнікової знімають головний біль

Автор: фото: Андрій Шматов
  Киянка Оксана Сальнікова тримає рудого ”Мрійника”. Під час салону ”Модна лялька” у столичному Міжнародному виставковому центрі продає іграшку за 300 доларів — 2400 гривень
Киянка Оксана Сальнікова тримає рудого ”Мрійника”. Під час салону ”Модна лялька” у столичному Міжнародному виставковому центрі продає іграшку за 300 доларів — 2400 гривень

— У дитинстві ляльками гратися не любила, а тепер не можу без них жити, — каже киянка 45-річна Оксана Сальнікова. — Навіть роботу хочу покинути, щоб тільки іграшками займатися.

На салоні "Модна лялька" в столичному міжнародному виставковому центрі показує шість ляльок.

— Позаторік пішла на виставку "Київська казка". Побачила там ляльок і закохалася в них. Одразу ж записалася на курси. Після роботи бігла на заняття, а ночами чаклувала над ляльками. Чоловік сварився: "Скоро 50 виповниться, а ти ляльками почала гратися".

Оксана працює майстром із нарощування нігтів в одному зі столичних салонів краси. Ляльки створює після роботи й на вихідних. Продає їх по $300.

— За півтора року змайструвала з десяток ляльок. На одну йде від двох тижнів до двох місяців. Обличчя ліплю зі спеціального матеріалу, подібного на пластилін. Потім запікаю в духовці. Тулуб роблю з каркасу. Одяг шити не вмію, прикладаю до ляльки шматок тканини і пришиваю. Займаюся ляльками, лише коли є настрій. Якось примусила себе через силу зробити ляльку. Вона згоріла в духовці.

Повний чоловік у синьому костюмі з шарфом на шиї прицінюється до ляльок.

— В моей коллекции более 500 кукол, — каже. — Но таких, как ваши, еще не было. Глянешь и сразу улыбнуться хочется.

Бере в майстрині контакти, обіцяє передзвонити.

— Майже всі клієнти просять продати ляльку, яку зробила першою. Назвала її "Ведунья". В неї великий ніс і руде волосся. Одна колекціонерка недавно причепилася: "Продайте! У неї така ж зачіска, як у мене на весіллі. Скільки попросите — заплачу". Інша дівчина казала: "Лялька дуже мудра. З якого боку не стою, здається, вона дивиться мені прямо в очі". Та я першу ляльку ні за які гроші не продам. Кладу її біля себе, коли погано почуваюся. Тоді голова перестає боліти й тиск не скаче.

До стенду підходить киянка 52-річна Ірина Тихонівна. Бере в руки ляльку "Мрійник". Це — рудий чоловік у джинсах і сірому светрі.

— А вам ніхто не казав, що всі ляльки на вас схожі? — питає майстриню.

— Постійно кажуть, — сміється Оксана. — Нові образи для ляльок бачу уві сні. Вранці прокидаюся й починаю шити. Якось на роботу спізнилася на 3 години. Колеги думали, що в пробці стояла. Та я зізналася, що ляльку одягала. Ох вони і сміялися.

Зараз ви читаєте новину «Ляльки Оксани Сальнікової знімають головний біль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути