четвер, 23 квітня 2020 05:50

Лукія Крип'якевич-Лукомська померла в Чистий четвер

Автор: report.if.ua
  Лукія Крип’якевич-Лукомська пережила чоловіка на 47 років. Залишилися двоє синів
Лукія Крип’якевич-Лукомська пережила чоловіка на 47 років. Залишилися двоє синів

В Івано-Франківську померла архітекторка Лукія КРИП'ЯКЕВИЧ-­ЛУКОМСЬКА. Її серце зупинилося в Чистий четвер. Жінці було 92 роки.

— Лукія Львівна любила гуляти по центральній вулиці міста, — розповідає подруга Христина Дубівчак, 64 роки. — Жила в домі, який сама спроектувала. Завжди була привітна, чуйна і позитивна. Любила поговорити. Останнім часом мала проблеми зі здоров'ям.

Крип'якевич-Лукомська народилася в Бережанах на Тернопільщині. Її батько Лев Петрович був братом історика Івана Крип'якевича.

— Я вчилася в захоронці — так у Бережанах називали притулок для бідних дітей, яким опікувалися польські монахині. Вони тримали господарку: город, курей, корову. Поряд була каплиця. Діти ходили туди молитися разом із монахинями. Збиралася і сама піти в монастир. Але молитви були надто монотонними — і я передумала, — розповідала Лукія Львівна в інтерв'ю.

Вона закінчила Львівський політехнічний інститут. Разом із чоловіком архітектором Володимиром Лукомським працювала в Івано-Франківському облсільпроєкті. Серед її робіт — турбаза "Верховина" в однойменному селищі, санаторій-профілакторій "Джерело Прикарпаття" поблизу селища Вигода Долинського району, поштамт у місті Яремча, Івано-Франківський обласний Будинок художника, готель "Україна", а зараз — "Надія", обласна дитяча лікарня й низка житлових будинків.

— Коли проєктували села, в паперах усе писали українською. У решті проєктів — російською. Не можна було казати, що хочеш рідною мовою користуватися, бо звинуватили б у націоналізмі, — розповідала.

У Лукії Крип'якевич-Лукомської залишилися двоє синів: архітектор 66-річний Олег та археолог Юрій, 57 років.

Зараз ви читаєте новину «Лукія Крип'якевич-Лукомська померла в Чистий четвер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути