вівторок, 09 червня 2009 18:47

Лев Броварський помер від раку

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Племінниця Лева Броварського Наталя (праворуч) із подругою Соломією прощаються з колишнім футболістом львівських ”Карпат” на стадіоні ”Україна” в суботу, 6 червня
Племінниця Лева Броварського Наталя (праворуч) із подругою Соломією прощаються з колишнім футболістом львівських ”Карпат” на стадіоні ”Україна” в суботу, 6 червня

На Личаківському кладовищі у Львові минулої суботи поховали колишнього гравця футбольного клубу "Карпати" Лева Броварського, 60 років. Він помер у четвер від раку.

Близько 11.00 на стадіон "Україна" автокатафалк із прапором "Карпат" і зелено-білим шаликом на капоті привозить труну з тілом Лева Рудольфовича. Закриту домовину встановлюють перед ложею для почесних гостей. Священик править панахиду. Поряд стоять родичі та близькі, трохи далі — вболівальники, здебільшого старшого віку. Позаду всіх — Ігор Кульчицький, 67 років. Він грав із Броварським у півзахисті. У 1969-му вибороли Кубок СРСР.

— Левко дуже технічний футболіст був, правша. Добре навішував, удар мав, — згадує. — Грали ми з київським "Динамо" у Львові. Стадіон заповнений ущент, люди навіть на дерева довкола нього видерлися, аби дивитися матч. Кияни в тому сезоні нікому ще не програвали. На третій хвилині Левко навісив із флангу — як рукою поклав м"яч на голову нападникові Янушу Габовді, й той забив гол. Ми тоді перемогли 3:1.

Лев хотів стати волейболістом, але мав малий зріст.

— У футболі він був неконфліктний, — додає 53-річний Олег Родін, близький друг Броварського. — Але якось посварилися з ним на тренуванні — боролися за м"яч і ледве ноги не повідривали одне одному. А я тоді на його квартирі жив. Думаю: все, доведеться збирати речі і виїжджати. Але після тренування Лев підійшов і запросив підвезти додому. Любив грати в карти, за столом у бридж знімав напруження після матчів. Удома готував свою фірмову солянку.

На домовину стелять футболку з номером "6". Клуб довічно закріпив його за Левом Броварським. Він змалку недочував на праве вухо, тому на полі зміщувався у центр з правого флангу, щоби чути підказки товаришів. 2000-го його визнали кращим футболiстом в iсторiї львiвського футболу.

Екс-тренер національної збірної 51-річний Андрій Баль тримає шість червоних троянд. Прилетів на похорон зі столиці.

— Я з першого дня у "Карпатах" був під опікою Броварського. Левко Рудольфович усе підказував, як робити, часто допомагав грошима — часи бідні були.

Лев Броварський професійно виступав до 1980-го. Зіграв за львівський клуб 412 матчів, забив 47 м"ячів.

 Живемо утрьох: я, дружина і пес

— На полі він залишав усього себе. Шкода, що так швидко нас покинув, — додає ветеран "Карпат" Ростислав Поточняк, 61 рік.

Лев Рудольфович тренував "Карпати", молодіжну та юнацьку збірні Камеруна. Мав прізвисько Бревер.

— Він мав стати головним тренером національної збірної Камеруна на чемпіонаті світу 1990-го, — каже Олег Родін. — Коли його з Валерієм Непомнящим викликав  міністр і запитав, хто очолить команду, то Левко засоромився щось казати. Тренером призначили Непомнящого. Його команда в Італії зупинилася у чвертьфіналі.

У червні торік Броварський поїхав до Києва у Федерацію футболу. Розмовляв там із чиновниками — і раптом утратив мову. На обстеженні виявили пухлину в мозку. Згодом діагностували пухлину в шлунку. Його брати Орест і Зеник теж померли від раку.

Лева Броварського щоранку можна було зустріти в мікрорайоні парку "Погулянка" з пуделем Ліндою.

— Живемо утрьох: я, дружина і пес, — казав він.

Із дружиною Людмилою побрався 1982 року. Вона померла в грудні 2007-го. На 49-му полі Личаківського кладовища вони лежать разом у родинному склепі поряд із могилою Степана Сенчука, колишнього губернатора Львівщини.

Зараз ви читаєте новину «Лев Броварський помер від раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути