пʼятниця, 26 травня 2017 00:30

Леся Квик розмалювала 200 шовкових хусток

Автор: Валерiй Шмаков
  Львів’янка Леся Квик сидить перед шовковою хусткою, яку розтягнула на рамці. Спеціальними німецькими фарбами й пензлем робить малюнок
Львів’янка Леся Квик сидить перед шовковою хусткою, яку розтягнула на рамці. Спеціальними німецькими фарбами й пензлем робить малюнок

— Мої шалики зручно надсилати подругам за кордон на подарунки. Вони поміщаються у конверт, — розповідає львівська художниця 49-річна Леся Квик. Вона розписує шарфи та хустки з шовку. Також займається живописом, графікою, дизайном книжок.

Приватний будинок Лесі оточений ялинками, декоративними кущами, квітами. Також посадила грядки полуниць. Зустрічає на порозі з чорною кудлатою собакою Лаймою.

У кімнаті будинку — розмальовані жіночими образами та квітами меблі. Їх власноруч зробив чоловік-дизайнер. Леся розмалювала. З подружжям живуть син-ювелір і донька-віолончелістка.

— Шовк почали розписувати ще до нашої ери в китайській провінції Шайтунг. Японці винайшли багато технік розпису. У східних народів це було традиційне ремесло, як у нас вишивання, — говорить Леся. — Я перебрала навички розпису в подруги. Вона працювала з батиком ще в 1980-х. Тоді мали невеликий вибір одягу. Кожен сам урізноманітнював гардероб, як міг.

Шовк був дорогий і дефіцитний. Його продавали лише з-під прилавка. Фарби купували неякісні, порошкові. Треба було вміти правильно розвести їх. Тепер цим займатися легше. Тканину подруга привозить із Каліфорнії. Коштує в середньому 700 гривень за метр. У них вона якісна. Індійський шовк — ніжний, приємний, у 100 разів тонший. Але за рік розлазиться. За банку німецької фарби віддаю 80 гривень.

Показує хустку "Пастки Львова". На ній зображені риба, яка їсть Львів, двоє ангелів, квіти, сонце, серця.

— Це кулінарні, любовні й інші спокуси нашого міста, — продовжує та дістає недомальовану наволочку. На ній де-не-де видно прозорі й насичені смарагдові контури.

— Для початківців найпростіший метод розпису — вузловий. Скручуєте хустку у вузол. Вмочуєте його у фарбу. Виходять візерунки. Якщо малювати, то через фактуру матеріалу неможливо проконтролювати вигляд візерунку, — каже Леся. — Спершу тканину перу, потім натягую на рамку. Спочатку малюю контуром. Він непомітний. Якщо випрати тканину, то взагалі зникає. І розпис стає подібний до писанки. Коли я спокійна і врівноважена, то малюю без контуру. Розпис виходить вільний. Розтікається, куди хоче.

Улюблену хустку намалювала минулого літа. Так і назвала — "5 серпня". Нещодавно побачила, що в одному візерункові можна роздивитися слово "рай". Одягаю її, коли холодно. Замотую на шию, бо шовк гріє та приємний до тіла. Він — ніжний, але міцний. Прати можна в теплій воді, прасувати на низькій температурі.

Леся Квик намалювала майже 200 хусток.

— Багато робіт вважала невдалими. Відкладала в далекий ящик. Потім виймала і візерунок подобався. Або домальовувала елементи. Тоді виходило зовсім інше, — додає Леся Квик.

Зараз ви читаєте новину «Леся Квик розмалювала 200 шовкових хусток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути