четвер, 24 червня 2021 05:11

Лесь Герасимчук мав хронічну хворобу серця

Автор: umoloda.kyiv.ua
  Лесь Герасимчук знав 19 мов. З англійської перекладав художню літературу, філософські й культурологічні твори
Лесь Герасимчук знав 19 мов. З англійської перекладав художню літературу, філософські й культурологічні твори

— Батько мав хронічне серцево-судинне захворювання. Недуга загострилася. Останній тиждень був високий тиск. Збиралися в лікарню. Навіть склали йому сумку. Мав їхати наступного дня, але не встиг. Помер зненацька, ніхто цього не очікував, — розповідає 51-річна Михайлина ГЕРАСИМЧУК про свого батька, літератора й перекладача Леся ГЕРАСИМЧУКА. Помер у 76 років.

Лесь Герасимчук народився в Києві. Його мати була балериною, батько — інженером. Здобув освіту перекладача з англійської. Через переслідування КГБ не міг працювати за фахом. Майже 17 років очолював відділ інформації в Інституті комплексного використання водних ресурсів. Згодом заснував і видавав кілька галузевих журналів, редагував англійські видання українських часописів. Упорядкував кілька англо-українських та українсько-англійських словників. З англійської перекладав художню літературу, філософські й культурологічні твори. Час від часу працював синхронним перекладачем.

— Ми з татом були дуже близькі, весь час на зв'язку, — говорить Михайлина. — Можу назвати себе батьковою донькою. Дуже щира людина, інтелігентний, знав 19 мов. Завжди вмів дати пораду. Остання зустріч була дуже правильна й тепла. Батько зібрав родину на озері. Подзвонив після і сказав: "Такий гарний день, такі гарні ви всі". Любив, щоб співали пташки. Ходив у ліс слухати. А в дитинстві ми були родиною, яка в радянські часи на вихідні вдягала вишиванки. Привозили сорочки з Карпат. Їхали в парк із шахами та книжками англійської. Батько нас навчав.

У Леся Герасимчука залишилися дружина, дві доньки, четверо онуків та двоє правнуків.

Зараз ви читаєте новину «Лесь Герасимчук мав хронічну хворобу серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути