пʼятниця, 09 лютого 2018 06:35

Леонід Ковальчук робить літак із сосни

Автор: ДМИТРО СІРМАН
  Чернівчанин Леонід Ковальчук стоїть у майстерні біля дерев’яного каркаса майбутнього літака. Деталі обтягне тканиною, пофарбує в жовтий
Чернівчанин Леонід Ковальчук стоїть у майстерні біля дерев’яного каркаса майбутнього літака. Деталі обтягне тканиною, пофарбує в жовтий

— Я не льотчик, я — авіатор. Бо льотчик вийшов із літака і пішов займатись своїми справами. Авіатор наповнює літаками все життя, — розповідає 58-річний ­Леонід ­Ковальчук із Чернівців. 15 років майструє двомісний біплан "Джипсі Мот".

— Довго шукав прототип для свого літака, — продовжує Леонід Анатолійович. — Зупинився на конструкції англійця Джефрі де Гевілленда. Літак побудували 1925 року майже повністю з дерева. Був таким же популярним в англійських аероклубах, як "кукурузник" у радянській армії. Це — один із перших приватних літаків. Після Першої світової війни багато льотчиків стали цивільними, однак хотіли далі літати.

Креслення "Джипсі Мот" знайшов в інтернеті. Основний матеріал — сосна та спеціальна авіаційна фанера з берези. Деякі деталі обтягну синтетичною тканиною. Пофарбую його у жовтий. Всі навчальні літаки мають такий колір, щоб було видно здалеку.

Літак компактний. Розмах крил — більш як 9 метрів. Для зберігання в гаражі їх можна згорнути назад.

В оригінальному "Джипсі Моті" був бензиновий двигун. Я поставлю дизельний від автомобіля. За одну заправку мій біплан зможе пролітати до тисячі кілометрів. Це як від Чернівців до Сум.

Літак на 90 відсотків завершений. Новий такий ­коштує 100 ­тисяч євро (майже 3,5 млн грн. — ГПУ). Моя робота — повністю ручна, тож дорожча. Однак продавати не збираюсь. Це ніби власну нирку віддати.

Мрію полетіти на своєму літаку до Австралії. 1930-го жінка-авіатор Емі Джонсон з Англії перелетіла з Лондона до австралійського Дарвіна за 19 днів. Повернулась в Англію героїнею. Перед цим батько придбав для неї вживаний "Джип­сі Мот". Відремонтував. Емі закінчила курси авіатехніків.

Леонід Анатолійович отримав економічну освіту. З дитинства цікавився літаками. 35 років працює керівником авіамодельного гуртка в Будинку творчості дітей та юнацтва. Закінчив Міжнародний центр підготовки пілотів. Має сертифікат приватного пілота. У 40 років здійснив перший самостійний виліт.

— Найбільше заважає брак вільного часу, — додає чоловік. — Доводиться працювати на трьох роботах. Літаком займаюся лише на вихідних. Через рік вийду на пенсію, зможу більше часу приділяти захопленню. Жінка і дві доньки ставляться до нього лояльно.

Зараз ви читаєте новину «Леонід Ковальчук робить літак із сосни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути