четвер, 11 грудня 2008 18:28

Леонід Биков соромився носити краватку
7

Леонід Биков полюбляв ролі військових. Фільм ”Травневі зорі” (1959)
Фото з місця автокатастрофи 11 квітня 1979 року. Вантажівка розтрощила ”волгу” Леоніда Бикова
Діти актора. Олесь на два роки старший за сестру Мар’яну
Мати актора Зінаїда Бикова з сином на руках
Майбутню дружину Тамару Кравченко актор зустрів у Харкові

— "Ніяких оркестрів, ніяких студій, ніяких надгробних промов, а то я встану і піду: вийде конфуз. Хай хлопці заспівають "Журавлі", "Сірьожку з Малої Бронної...", "Бери шинель" і "Цей День Перемоги". І все. Вони не відмовлять. А потім хай 2-я ескадрилья "вріже" "Смуглянку" від початку і до кінця... Спасибі й пока!" — ці слова актор і режисер Леонід Биков написав у заповіті за три роки до смерті. Він загинув в автокатастрофі 11 квітня 1979-го, коли повертався "волгою" зі своєї дачі до Києва. 12 грудня актору виповнилося б 80.

— Леонід Федорович червонів, як дитя, коли хтось у його присутності лаявся матом.  Соромився носити краватку, одягав її тільки в окремих випадках. Йому незручно було їздити у власній машині — бо в друзів машин не було. Ніяковів і червонів, коли його на вулиці впізнавали перехожі, — розповідає актор і режисер Алім Федоринський.

Леонід Биков знявся в 22 фільмах. Як режисер поставив п"ять кінострічок.  1978-го почав працювати над фільмом "Прибулець" і не закінчив його. Останні 10 років жив у Києві.

1974 року фільм Бикова "У бій ідуть самі "старики" номінували на Всесоюзному кінофестивалі в Баку. Того ж року вийшла ще одна радянська культова стрічка — "Калина червона" Василя Шукшина. Партійне керівництво і кінокритики стояли на боці Бикова. Але режисер відмовився від нагороди на користь фільму Шукшина.

— У списку, де буде Василь Шукшин, я вважатиму за честь бути хоч сотим. Адже моя стрічка — це рядовий фільм про війну, а його — це справжній прорив у заборонену зону, прорив у сферу, про яку раніше й думати не дозволялося, — казав Биков.

Із дружиною Тамарою Кравченко режисер познайомився під час навчання в Харківському театральному інституті. Вона теж стала актрисою.

— Льоня приходив зустрічати її після вистав. У житті вона була смішливою. Він її дуже любив, — розповідав народний артист України Володимир Антонов.

Тамара Костянтинівна через хворобу стала інвалідом. У подружжя залишилося двоє дітей: Мар"яна, 50 років, і Олесь, 52 роки. Син із 1991-го живе в Канаді, має чотирьох дітей. У 19 років друзі попросили його покатати на батьковій "волзі". Зупинили авто біля ювелірного магазину й попросили зачекати. Через п"ять хвилин вибігли з дверей і наказали Олесю щодуху мчати. Вони пограбували ювелірний магазин. Хтось із випадкових перехожих запам"ятав номер машини. До вечора всіх затримали. Коли Леонід Биков дізнався про сина, у нього стався третій інфаркт. Нападників ув"язнили до 15 років. Олесь отримав рік "психушки".

— Мій біль, моя совість, моя провина — Олесь. Допоможіть йому повірити в людей. На нього впало стільки, що вистачило б цього горя на цілий народ, — писав Биков у заповіті.

Мар"яна працює редактором на кіностудії ім. Олександра Довженка. Живе із мамою в гуртожитку при кіностудії — 2003-го купували квартиру в Києві й попалися на гачок шахраям. Залишилися без копійки й даху над головою.

Зараз ви читаєте новину «Леонід Биков соромився носити краватку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути