пʼятниця, 04 грудня 2015 07:55

Курячі яйця Анатолій Бойко оздоблює сріблом

— Шість років тому зайшов у гості до товариша. Він дав мені потримати справжнє яйце Фаберже зі своєї колекції і сказав: "Толік, ти теж таке можеш зробити". Вирі­шив спробувати. Перебив не одну корзину яєць, поки щось толкове вийшло, — каже 45-річний Анатолій Бойко з міста Володимир-Волинський на Волині. З 2009-го оздоблює яєчні шкаралупи металом і коштовним камінням. Його називають "волинський Фаберже".

26 листопада Анатолій Бойко відкриває свою виставку в холі Верховної Ради на третьому поверсі. Викладає на стіл 82 яйця. Є страусині, індичі, качині, курячі й перепелині. Вони оббиті міддю, латунню, алюмінієм і сріблом. Прикрашені бурштином, малахітом, агатом, обсидіаном, бірюзою та яшмою.

— Спочатку думав зробити таке яєчко з дерева, як Фаберже, — розповідає Анатолій. Він у вишитій бісером сорочці. — Але вирішив вигадати щось таке, що до мене ніхто не робив. Узяв за основу яєчну шкаралупу. Працювати з нею важче, ніж із деревом — один неточний рух може все знищити. Перепсував не менше сотні яєць.

Перше яйце зберігаю вдома, бо його стидно людям показувати. Візерунки вийшли кривими. Шкаралупа в кількох місцях лопнула, довелося під­клеїти.

Для роботи Анатолій бере тільки домашні яйця.

— У селі кури пасуться на волі, — пояснює. — Їдять свіжу траву, клюють пісок і землю. Завдяки цьому шкаралупа міцна. У ній багато кремнію і кальцію. Завжди в сільських жінок прошу залишати мені перші п'ять яєць, які знесла курка. Вони — найміцніші.

Перед роботою яйце видуваю. Потім гарно мию й просушую. Шкаралупу оздоблюю металом. Вирізаю усе зайве. Роблю це бормашиною або алмазним буром. На одне яйце часом йде п'ять днів. На деякі — місяць.

Бере в руки яйце з геометричними візерунками, прикрашене стразами.

— Це робив три тижні, — каже Анатолій. — Використав 100 камінців Сваровські. Щоб їх встановити, треба було підготувати дірочку в шкаралупі, а потім пінцетом і шприцом закріпити кожен камінчик. Під час роботи щопівгодини робив перерву, бо руки починали тремтіти. Ніколи не малюю ескізів і не роблю креслень. Усе виходить спонтанно. Коли беру в руки яйце, вже бачу, як виглядатиме.

До майстра підходить екс-міністр соцполітики 40-річна Наталія Королевська. Роздивляється покрите сріблом яйце в дірочки.

— Какая восхитительная работа, — говорить вона. — А вы мне уже одно яйцо подарили, помните? Стоит на самом видном месте.

— У цьому яйці залишилося тільки п'ять відсотків шкаралупи, — каже Анатолій. — Зробив у ній 4600 дірочок.

Ціни на вироби Анатолія Бойка починаються від 1000 грн.

— Обковані сріблом яйця коштують в середньому 200–250 доларів, — говорить. — Мої роботи мають у себе колекціонери з Великої Британії, Канади, Іспанії та Польщі. В Україні купують рідше. Частіше доводиться обмінювати їх у ювелірів на каміння та інші матеріали. Часто дарую вироби рідним і друзям. Рік тому наважився вручити яєчко з тризубом Марині Порошенко. Вона подякувала і сказала: це яйце стоятиме на столі в Петра Олексійовича.

До столу підходить художник 66-річний Йосип Осташинський. Розглядає обковане сріблом індиче яйце. Всередині у ньому — перепелине.

— І як можна було яйце в яйце засунути? — крутить виріб у руках.

— Багато ювелірів намагалися розгадати, як зміг це зробити, — відповідає Анатолій. — Усі кажуть: з точки зору фізики це — нереально. Свій секрет нікому не розказую.

У найдорожчому яйці Фаберже б'є годинник

За $18,5 млн — 443 млн грн — на лондонському аукціоні "Крістіс" купив яйце Карла Фаберже російський колекціонер 53-річний Олександр Іванов. Торік передав його російському Ермітажу.

— Карл Фаберже изготовил это яйцо для банкирской семьи Эфрусси, — розповідає Олександр Іванов. — 1905 року Беатріса Ефруссі подарувала його молодшому брату на заручини. Понад 100 років про яйце нічого не було відомо — його ніде не показували й не продавали. 2007-го нащадки родини Ефруссі виставили виріб на аукціон. Торги стартували з позначки 7,2 мільйона доларів. Робив ставки до останнього.

Яйце з підставкою заввишки 30 см. Покрите рожевою емаллю і золотим напиленням. Нагадує ампірну вазу на постаменті.

— Це не лише прикраса, а годинник із боєм, — каже Іванов. — Крім циферблата, в яйці є механічний півник. Кожну годину він кукурікає і махає крилами.

Яйце з годинником — найдорожче з виготовлених Карлом Фаберже.

Зараз ви читаєте новину «Курячі яйця Анатолій Бойко оздоблює сріблом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути