вівторок, 12 лютого 2019 06:35

Костянтин Симоненко відвідав 193 країни

Автор: ФОТО НАДАНЕ КОСТЯНТИНОМ СИМОНЕНКОМ
  Мандрівник Костянтин Симоненко з Києва фотографується із гепардом у Південно-Африканській ­Республіці. Відвідав країну 2016 року
Мандрівник Костянтин Симоненко з Києва фотографується із гепардом у Південно-Африканській ­Республіці. Відвідав країну 2016 року

— Коли починав подорожувати, загадав — останніми у списку стануть Чилі та острів Пасхи. Уявляв, як стою під ідолами, дивлюся на океан і зустрічаю світанок. Ця картинка допомагала всі 10 років подорожей, — каже 44-річний Костянтин СИМОНЕНКО з Києва. Він став першим українцем, який побачив усі офіційно визнані 193 країни світу. Досягнення внесли до Національного реєстру рекордів України.

Костянтин Симоненко займається адвокатською практикою. Одружений, виховує синів 9-річного Олександра і Валентина, 5 років.

— Побачити світ — була мрія з дитинства, — розповідає. — У школі прочитав усі доступні книжки про подорожі, вивчив назви всіх столиць світу, пустель, вершин і довжину найбільших річок. Але в Радянському Союзі про далекі країни міг тільки мріяти. Після його розпаду кордони відкрилися. Мрію нарешті можна було здійснити. Але у першу подорож вирушив лише через 20 років. Відвідав Японію.

Вартість поїздок може бути різна. Зазвичай 70 відсотків — витрати на переліт. Хоча не завжди. В Ісландію, наприклад, квиток дешевий, але ціни там — одні з найвищих у світі. В Африці на все місто може бути один готель. Платити доведеться, скільки скажуть.

Перед поїздкою робить необхідні щеплення. Із собою завжди бере аптечку.

— Що далі я заглиблювався в Африку, то більшою ставала моя аптечка і ширшими знання з медицини. Там не варто розраховувати на кваліфіковану медичну допомогу, — говорить Костянтин. — Аптечка для Африки чи Океанії важить півтора кілограма — шість-сім видів антибіотиків, препарати від алергії, малярії, шлункові. Серйозно хворів двічі. Сильно отруївся у Бурунді. Упродовж трьох днів трималася температура 40 градусів. Лікувався антибіотиками. У Гамбії мав сильну алергію на фрукти чи пилок якихось рослин. Сам зробив собі ін'єкцію у вену.

Згадує, як у Сомалі пересувався в супроводі озброєної охорони.

— Нашу групу супроводжували четверо чоловіків з автоматами. Навіть до туалету з нами ходили. Ніде не затримувалися більш як 20–30 хвилин, адже іноземці для місцевих — ласий шмат. Узяти в заручники й вимагати викуп — розповсюджений бізнес. У багатьох країнах люди боялися фотографуватися. У Чаді, Південному Судані, Екваторіальній Гвінеї, Гвінеї-Бісау людину з фотоапаратом сприймають за шпигуна або чаклуна. Вірять, що знімок "краде душу". Через це частенько доводилося з'ясовувати стосунки з військовими чи поліцією. Вирішували питання полюбовно, та одного разу в Гвінеї довелося посидіти кілька годин у дільниці.

Костянтин Симоненко почав писати книжку про власні подорожі.

— Найбільше вразили океанські

мікрокраїни, — каже. — Тувалу, наприклад, розташована на атолі. Має 400 метрів у ширину. За годину її можна обійти пішки. Там живуть 10 тисяч людей. Але країна є членом ООН, має свій кабінет міністрів, веде міжнародну діяльність. Та люди там живуть у повній ізоляції. Багато того, що знаємо про інші країни — лише картинка. Всі думають, що Карибські острови — це білосніжний пляж, пальми і теплий океан. Але так там лише три-чотири місяці. Решту часу урагани й тайфуни руйнують все, що є на острові. Дехто хоче виїхати з України, бо думає, що за кордоном краще. Насправді хороші умови мають лише 20 відсотків населення Землі. Всі інші живуть у кілька разів гірше за українців. Багато африканців та азіатів щасливі вже тим, що мають дах над головою. Вони із радістю переїхали б до України.

Зібрав 730 тарілок

Із подорожей Костянтин Симоненко привозить сувенірні тарілки. У колекції має 730 із 201 країни світу.

— У державах, де мало туристів, сувенірів не продають, — розповідає. — Там автентичні тарілки доводиться замовляти у місцевих майстрів. Показував фотографії тарілок зі своєї колекції і питав, чи можуть таке зробити. Вони найцінніші, бо існують в єдиному екземплярі. Моя колекція — найбільша в світі. Готую документи на подання до Книги рекордів Гіннеса. Зараз першість належить росіянам. У них 620 тарілок.

Зараз ви читаєте новину «Костянтин Симоненко відвідав 193 країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути