середа, 10 березня 2010 08:13

Кіт жив у вентиляційній шахті два тижні

Автор: фото: Андрій Янович
  Тернополянка Лілія Загоруйко доглядає кота Рижика.  Щоб витягти його з вентиляційної шахти, стіну в квартирі роздовбали перфоратором
Тернополянка Лілія Загоруйко доглядає кота Рижика. Щоб витягти його з вентиляційної шахти, стіну в квартирі роздовбали перфоратором

Кота Рижика на початку лютого дістали з вентиляційної труби в квартирі на першому поверсі на вул. 15 квітня в Тернополі.

— Після свят зранку почула котячий м"явкіт, — розповідає домогосподарка 45-річна Лілія Загоруйко. — Думала, що то сусідка зверху — Марійка кота в туалеті закрила. Але м"явкотіння чули люди на кожному з поверхів. Стало зрозуміло, що він у вентиляційній шахті. Так жалібно кричав, що я боялася лишній раз у туалет зайти, заспокійливі каплі мусила пити. Дзвонила в Міністерство надзвичайних ситуацій. Але там сказали, що в них на першому місці люди, а не коти. Жеківські працівники замість того, щоб тварину рятувати, болванку металічну на шнурку у вентиляцію кидали — прочищали її. Думала, тою болванкою його натурально заб"ють.

Кілька жителів під"їзду піднялися на дах. Зсунули плиту, якою була закрита вентиляція. Посвітили вниз ліхтарем і побачили блиск котячих очей.

— Позносили підодіяльники, наволочки — хто що мав. Порвали і зробили з того шнурок. Спустили вниз кошик — накапали валер"янки. Думали, кіт туди залізе. Але він не заліз. Трохи їди йому закинули.

Після дзвінка Лілії Загоруйко черговий МНС зателефонував Олегу Грому — голові тернопільської організації "Ноїв ковчег". Там допомагають тваринам.

— Коли я прийшов, кіт у вентиляції вже майже два тижні сидів, — розповідає Олег Гром. — Вирішили довбати стіну, але якраз у той час кіт мовчав. Не було ясно, де він є.

Голосний м"явкіт у квартирі почув житель першого поверху.

Вночі вазон розбив. Але боїться ставати на підлогу

— Власник перше казав, що не дасть довбати стіну. Але потім дозволив. Ми зробили в кухні дірку на одну плитку. Валера, наш активіст, запихає туди дзеркало і каже: "Є! Але не рухається". Вирішили розширити дірку, щоб рукою дотягнутися. Дивлюся: кіт весь пилюкою засипаний, лежить нерухомо. Але вжик-вжик — вухом поворушив.

Лілія Загоруйко вирішила взяти кота до себе.

— Раніше в мене був Тімоша — розумний, хоч у школу віддавай. Як здох, я більше  нікого не заводила. Болісно переношу смерть тварин. Але цього мусила взяти.

Кота через рудий колір назвали Рижиком.

— Сусідка зразу кусок печінки йому принесла. Із благодійної організації передали котячої ковбаси. Дочка купила каплі для вух і очей, бо все позакисало. Добре, що він купатися любить. Інші коти води бояться, а він насолоджується.

Кіт лежить на дивані із заплющеними очима.

— Уже обжився в квартирі, відчуває себе господарем. Сьогодні вночі вазон розбив. Але боїться ставати на підлогу. Як кладу на килим — царапається, м"явкає і тікає на підвищення. Для кота то дивна поведінка. Певне, у нього шок не пройшов.

Підлітки кинули в шахту друге котеня

Коли матеріал готувався до друку, жителі будинку, в якому врятували Рижика, виявили в іншій вентиляційній шахті ще одну тварину.

— Самі коти туди точно не попадали, — каже Лілія Загоруйко. — То, певне, підлітки зле пожартували. Закинули котеня в одну шахту, потім — в іншу.

Власник квартири, в якій треба було пробити стіну, не дозволив цього робити. Він нещодавно закінчив євроремонт.

— Ми вже того кота на відео бачили, спускали в шахту фотоапарат і ліхтарик, — каже Олег Гром. — Він сірий. Лежить серед різного мотлоху. Уже і не м"явкає — тільки тихі звуки видає. Якщо дати тварині у вентиляційній шахті померти, сморід буде на цілий під"їзд.

Кота не витягли, він загинув.

Вночі вазон розбив. Але боїться ставати на підлогу

Зараз ви читаєте новину «Кіт жив у вентиляційній шахті два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути