вівторок, 06 лютого 2018 06:36

Кожному туристу видають два пакети

Автор: www.facebook.com/Vasyl Parovinchak
  До сходження на вершину Аконкагуа в аргентинських Андах Максим Паровінчак готувався кілька місяців — бігав, ходив у басейн і пірнав в ополонку
До сходження на вершину Аконкагуа в аргентинських Андах Максим Паровінчак готувався кілька місяців — бігав, ходив у басейн і пірнав в ополонку

Програміст 34-річний Василь Паровінчак із міста Стрий на Львівщині за рік підкорив вершини Кіліманджаро, Монблан та Ельбрус. Піднятися на 6960-метрову Аконкагуа, найвищу гору Північної та Південної Америки, не зміг. За 295 м до вершини повернув назад.

— Перед сходженням кілька разів на тиждень бігав по 10–15 кілометрів. Надівав маску, яка обмежує доступ повітря, щоб натренувати легені, — розповідає Василь. — Ходив у басейн. Приймав холодний душ і пірнав в ополонку. Так готував тіло до холоду.

На Аконкагуа Василь Паровінчак піднімався зі львівським мандрівником Максимом Пендищуком. Планував підкорити вершину у свій день народження.

— За квитки до аргентинського міста Мендоса кожен заплатив 930 доларів. Там виклали ще по 700 за вхід на територію парку, звідки починається підйом на вершину. Кожному туристу видають два пакети — для сміття і для лайна. Після повернення треба здати обидва. Були свідками, як шведів повернули назад і оштрафували — гід "настукав" рейнджерам, що вони ходили до вітру за скелю.

Щоб адаптуватися до висоти, піднімалися з табору в табір. Остання велика зупинка була на висоті 6400 метрів. На вершину рушили в сонячну погоду. З Максимом ішли позаду вервечки на чолі з гідом. Раптом ті, які були попереду, почали повертатися. Один пояснив: керівник так вирішив, бо на хребті здійнявся сильний вітер. Ми з Максимом не послухалися. Рушили вгору. Вітер дув зі швидкістю 60 кілометрів на годину. Протоптаної стежки не було, довелося йти за навігатором.

Якось глянув, а напарника немає — зійшла "дошка" снігу і його знесло вниз на 10 метрів. Піднятися й повернутися Максиму коштувало чималих зусиль. За кілька хвилин на сніговому покриві пішла нова тріщина. Дуже злякалися.

За якийсь час почалося виснаження. Товариша долав сон — хитався, моя п'яний, і падав. До вершини залишалося 295 метрів. Стало страшно. Ще мав сили, та не зміг би стягнути Максима вниз, якби знадобилося. Вирішили повертатися.

У табір прийшли о першій ночі.

— Вітер дув ще сильніше, починався шторм. Виявилося, гід був переконаний, що з ним униз спустилася вся група. Якби ми лишилися у горах, то найближчими днями нас ніхто не кинувся б шукати.

Зараз ви читаєте новину «Кожному туристу видають два пакети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути