середа, 23 лютого 2011 11:05

Камінну Ліну Костенко показують за 20 гривень
5

Столичний скульптор Михайло Горловий зобразив класичний сюжет: бик викрадає красуню Європу. Більшість робіт на скульптурному салоні присвячена жіночому тілу
Фото: фото: Наталія ЧУБЕНКО
40 майстрів виставили роботи  на Великому скульптурному салоні в столичному ”Мистецькому арсеналі”. Про балерину Леоніда Козлова кажуть, що вона схожа на статуетку американської кіноакадемії ”Оскар”
На роботу ”На гойдалці” київського майстра Віктора Коновала надихнула пластика іспанського художника Сальвадора Далі
Скульптура ”Вівтар Діоніса” столичного митця Василя Корчового. Він зізнається, що любить різьбити жінок у тілі
Київський майстер Василь Бик витесав із каменю поетесу Ліну Костенко. У руці вона тримає квітку лотоса

— Коли бачу гарну жінку, тут же беру телефончик. Кличу на чай. Працюю тільки з натури, не ліплю, доки не прощупаю, — каже київський скульптор 52-річний Анатолій Ротар біля своєї роботи "Пори року". Це прозора фігура голої жінки на каблуках. Говорить з акцентом, бо виріс у Молдові.

Фотографується на тлі скульптури з високою білявкою у хутрі, короткій спідниці й мереживних панчохах.

— Дружина у мене розумна жінка. Помагає, підказує, де є гарні дєвчонки. Мені достатньо 2 хвилини поспілкуватися з моделлю. Як бачу, що нерозумна, припиняю работу. Якщо сидить і тільки дивиться в своєму телефоні, хто шо написав, вона мені не цікава.

17 лютого у столичному "Мистецькому арсеналі" відкрився Великий скульптурний салон. Найбільший ажіотаж викликала колекція скульптур французького художника Едґара Деґа. Його роботи відтворили із воскових фігур після смерті. За життя він виставляв лише одну — "Юна танцівниця".

Гості стоять у черзі перед залою із роботами француза. Міністр культури 41-річний Михайло Кулиняк із заступником глави Адміністрації президента Ганною Герман, 51 рік, йде без черги.

Жінка у натовпі каже іншій:

— Дуже культурно! У Європі міністри так не поводилися б. Стояли б у черзі як прості люди. Їх так більше поважали би!

У залі з роботами Деґа фотограф Андрій Посонський присідає, щоб зняти Ганну Герман. Ненароком зачіпає фігуру "Дівчина, що вигинається". Вона падає на підлогу. На друзки розбивається скляний куб, у який скульптуру помістили заради безпеки. До фотографа підбігають троє охоронців. Беруть його під руки, відводять до підсобки. Фігуру забирають з виставкової зали.

— Робота не постраждала. Її повернули на виставку, — каже згодом прес-секретар музею. — Фотографа відпустили. Таке зі всяким може трапитися.

Київський художник 74-річний Іван Марчук прийшов із дочкою, скрипалькою 24-річною Богданою Півненко. Обіймає її та каже:

— Це мій найкращий твір в оригіналі. Хто тут сьогодні дивиться на скульптури? Жінки закрили собою все. На них подивишся спереду, ззаду, збоку — і чудово. Але коли замість грудей ніц не бачу, то так мені шкода, шо ззаду було все файно.

Київський майстер Василь Бик, 52 роки, одну з робіт присвятив поетесі 80-річній Ліні Костенко. Говорить, найкраще українки виходять у камені.

— Моя теща теж родом з-під Ржищева. Якось там рибалив. Дивлюся, кругом лілії. Згадав хоку (короткий вірш. — "ГПУ") Мацуо Басьо про лотос у болоті й витесав Ліну Василівну.

Директор музею Наталія Заболотна, 37 років, ходить у туфлях на високих шпильках. Каже, за день по "Арсеналу" на каблуках намотувала по 10 км:

— Нещодавно мені подзвонив мій добрий знайомий. Попросив, щоб увімкнула телевізор. Там показували програму, в якій Віктор Ющенко розповідав, що робив останні дев'ять місяців. Сказав, нібито займався "Мистецьким арсеналом". Може, він думав про нас, але до діла не доходило. Він не бере участі у пошуку меценатів. І свої кошти в "Арсенал" не вкладає. Нам потрібна наглядова рада з ефективних людей, а не весільні генерали. Я не проти, щоб музей фінансували Рінат Ахметов чи Дмитро Фірташ. Але ми є державним об'єктом, тому така ініціатива має виходити не від мене.

Скульптурний салон триватиме до 13 березня. Працює щодня з 11.00 до 20.00. Квитки коштують 40 грн, для студентів —20 грн.

Зараз ви читаєте новину «Камінну Ліну Костенко показують за 20 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути