середа, 13 жовтня 2010 03:35

До прабаби Ольги Сумської сватався Нестор Махно

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Актриса Ольга Сумська, співачка Ніна Матвієнко й акторка  Ада Роговцева у столичному музеї Івана Гончара розповідають про своїх бабусь. Торгова марка ”Бесіда” організувала проект ”Сімейне дерево”
Актриса Ольга Сумська, співачка Ніна Матвієнко й акторка Ада Роговцева у столичному музеї Івана Гончара розповідають про своїх бабусь. Торгова марка ”Бесіда” організувала проект ”Сімейне дерево”

Минулого тижня в столичному музеї Івана Гончара актриси 73-річна Ада Роговцева, Ольга Сумська, 44 роки, та 63-річна співачка Ніна Матвієнко представляли свої родоводи.

— Мої предки дуже бідували, — розповідає Ада Миколаївна. — Пережили війну й голод. Пишу книжку про їхні поневіряння. Дала прочитати одному знайомому, він каже: "Це страшніше, ніж у Солженіцина". Наше родинне прізвище не Роговцеві, а Роговець. У тата було 10 братів і сестра, після революції шестеро із них стали Роговцевими.

Розповідає, що у дитинстві мала трьох бабусь.

— Насправді в мене було дві бабусі й одна прабабця. Називала їх — білою, чорною та червоною. Бабуся Федора Дмитрівна посивіла у 35 років, тому була "білою". Прабабця зовсім не мала сивини, тому називала її "чорною". Бабуся Дарина Костянтинівна фарбувалася хною і була рудувато-червоною. "Біла" бабуся була дуже релігійною. Постійно ходила до церкви, але приховувала це. Грамоти не знала — як треба було підписатися, ставила хрестик. Мала десятьох дітей. У старості дуже любила футбол по телевізору дивиться. "Біла" і "червона" бабусі дружили. Перша купувала чекушку горілки, друга брала в магазині оселедець і варила картоплю в кожушках. Після кожної пенсії вони такі посиденьки влаштовували.


Прабабця Ольги Сумської — Анастасія Нестеренко мала 18 дітей.

— Вона все життя ходила вагітною. Бабуся розповідала, що після смерті її чоловіка, до неї сватався сам Нестор Махно. Сусіди кілька разів бачили його бричку в нашому дворі. Їхній роман тривав кілька років, а потім Махно кудись зник. Одна з її дочок сильно була схожа на Махна — такий же високий лоб, широкі вилиці, карі очі. Ще й досі думаємо, що вона була його донькою. Прабабця по материній лінії Барбара була гувернанткою в польського шляхтича у Варшаві. Як одружилася, переїхала з чоловіком на Київщину. З собою привезла кілька сундуків з усяким добром. Там було багато золота, корсетів і боа з пір'я. Під час війни половину цього скарбу розікрали. Бабуся розповідала, що вона боа витирали пил, бо не знали, що з ним ще можна робити.

Від бабусь в актриси лишилося кілька вишиванок, наволочок та глиняні глечики.

— Наволочки і сорочки собі забрала моя сестра Наталя. Любить їх приміряти, годинами може перед дзеркалом красуватися. Глечики стоять у мене на серванті. Всі гості на них увагу звертають. Не дозволяю їх навіть торкатися. Усім кажу, що то сімейна реліквія.


Ніна Матвієнко згадує, що в її батьків було 11 дітей:

— Мала п'ятьох братів та сестер, старших за мене, і стільки ж менших. Старші зазвичай просипали, бо вони в клуб ходили. Я першою вставала й бігла до школи. Не тому, що хотіли вчитися, а щоб не залишатися на господарстві. Дуже важко працювали. Досі пам'ятаю, як була маленька й шукала хліб, бо дуже їсти хотіла. Пішла до комори й давай бити кулаками у двері. Била так сильно, що знепритомніла і врізалася лобом. Шрам на все життя лишився.

Зараз ви читаєте новину «До прабаби Ольги Сумської сватався Нестор Махно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути