вівторок, 18 липня 2017 06:36

Івана Маслюка в інвалідному візку друзі підняли на Говерлу

Автор: www.facebook.com
  Іван Маслюк піднімається з друзями на Говерлу. Його весь шлях везли на спеціальному французькому візку
Іван Маслюк піднімається з друзями на Говерлу. Його весь шлях везли на спеціальному французькому візку

— До мене в Україні ніхто із ДЦП не піднімався на найвищу вершину країни. Народитися у провінції з таким захворюванням — значить ніколи не побачити світу, — каже 21-річний Іван Маслюк із міста Соснівка на Львівщині. Має вроджений дитячий церебральний параліч. На початку червня із друзями зійшов на Говерлу.

Іван пересувається на спеціальних ходулях. У гори подався на французькому інвалідному візку. Його подарували благодійники. Має одне колесо та чотири ручки. За них упродовж сходження підтримували друзі.

— В Україні такий візок — один, — продовжує. — Важко було. Колесо на крутих схилах підверталося. Хлопці падали на гостре каміння. Але відбулися лише синцями й подряпинами. Ближче до підйому розкрутилися гайки.

З Іваном на гору зійшли шестеро товаришів. Ночували в наметах.

— Потрапили у шквальний вітер і дощ. Гори заслонило туманом. Коли піднялися, здалося, у мене всередині від емоцій вивергнувся вулкан. На вершині побули з півгодини, бо замерзли, — додає Іван.

У серпні 2016-го він із друзями Олегом Савчуком та Олександром Луциком вирушили на велосипедах до Лісабона. Іван був на ручному триколісному. 3,5 тис. євро на нього дали благодійники з Німеччини. За 100 днів проїхали 5 тис. км.

— Інвалідів у Західній Європі не вважають за немічних. В Іспанії не відкриється жоден магазин і не виїде на маршрут автобус, якщо не обладнаний пандусами, — говорить Маслюк. — На вулицях Барселони бачив багато візочників. У нас вони навіть не можуть самотужки вийти з під'їзду.

Іванові друзі допомагають людям з особливими потребами подорожувати.

— Відколи придбали французький візок, двоє людей з інвалідністю побували на горі Гимба й біля водоспаду Шипіт на Закарпатті. До кінця літа Олег і Сашко збираються організувати ще 10 таких мандрівок, — розповідає Іван Маслюк. — До знайомства з ними я лише мріяв про подорожі. Їздив хіба на Львівщину й до Одеси на лікування.

Якось увечері на дискотеку в клуб прийшов Олег. Я саме танцював на інвалідних ходулях. Він зацікавився мною. Вони з Олександром відвідали 35 країн. Вирішили здійснити мою мрію — побачити океан.

Іван не працює. Бере участь у благодійних і творчих проектах.

— Після Португалії виступав в університетах. Готуюся до ролі ведучого на фестивалі "СоснаФест" у рідному місті.

Наступного року Іван Маслюк з Олегом Савчуком та Олександром Луциком планують подорож до США велосипедами. Збираються подолати щонайменше 7 тис. км.

"Бізнесмен простягнув конверт — усередині було 500 євро"

У подорож Європою Іван Маслюк із друзями взяли гітару й барабани. Виступали на вулицях Барселони, Валенсії, Парижа, Мілана.

— Жили в хостелах, у домівках українців, — говорить Іван. — У Франції в нас закінчилися гроші. Уже пакували музичні інструменти, збиралися в центр міста виступати. Коли власниця будинку, де нас приймали, запросила на обід із бізнесменом. Його зацікавив наш проект. Кожен із нас поїв майже на 100 євро. А тоді цей підприємець простягнув нам конверт і попросив відкрити, як піде. Усередині було 500 євро.

У Мадриді пішли на церковну службу. Тамтешні українці скинулися нам на подорож. Вийшло 750 євро.

В Іспанії нас ледь не арештувала поліція. Розклали намети на узбіччі, хоча дозволяють лише в кемпінгах. Серед ночі під'їхав патруль. Довго пояснювали суть нашої подорожі, що хочемо через неї привернути увагу до проблем неповносправних. Майже повірили. Доки не зайшли в намет — там лежав кинджал, подарований другові на день народження. Ми на вечерю різали помідори. Патрульні сфотографували наші паспорти й вилучили ніж. Мовляв, як знову попадемося, посадять за ґрати.

Зараз ви читаєте новину «Івана Маслюка в інвалідному візку друзі підняли на Говерлу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути