середа, 30 січня 2008 14:24

Іван Валеня познайомився з Мариною Владі в ресторані

Автор: фото: Олена ТАЛАЄВА
  Керівник програми ”Прапор України на вершинах світу” екс-нардеп  Іван Валеня  (в центрі) показує кістку моржа, яку йому подарували на день народження. Ліворуч стоїть фармацевт Володимир Нейштетик, праворуч — Сергій Кушнірюк, чемпіон світу з гандболу 1982
Керівник програми ”Прапор України на вершинах світу” екс-нардеп Іван Валеня (в центрі) показує кістку моржа, яку йому подарували на день народження. Ліворуч стоїть фармацевт Володимир Нейштетик, праворуч — Сергій Кушнірюк, чемпіон світу з гандболу 1982

19 січня депутат Верховної Ради першого скликання Іван Валеня святкував 61-річчя в ресторані "Національний" у Києві.

Екс-нардеп, комуніст 79-річний Георгій Крючков відмовляється пити, тримає бокал із апельсиновим соком. У парламенті 5-го скликання він очолював комітет із нацбезпеки й оборони.

— Усе життя віддав одній ідеї, а нині вона не потрібна, — скаржиться Крючков. — Недавно читав "Роман-газету". Один із авторів пише, що люди оберуть навіть мавпу, аби пообіцяла, що життя стане кращим.

— Треба видати брошуру про вступ до НАТО, — радить науковець 57-річний Микола Кононенко, голова Товариства приладобудування і метрології.

— Так, — пожвавлюється Крючков. — Тільки максимально толерантно. Людям не треба вказувати, що і як робити. Викласти плюси, а з іншого боку — розказати, що з того вступу буде.

Із запізненням на годину приходить іменинник Іван Валеня. Він у костюмі з "мокрого" шовку. Представляється гостям як майбутній президент України. 1994-го брав участь у президентських перегонах. Скаржиться, що дозвіл із Центрвиборчкому отримав за день до закінчення терміну збору 100 тис. підписів виборців.

Нині Валеня — академік Української академії наук. Займається енергозбереженням, консультує київську фірму "Альянс-Україна". Із середини 1970-х ходить у гори, очолює програму "Прапор України на вершинах світу". За чотири роки організував шість експедицій у Гімалаї та Анди, президент Асоціації "Україна — Непал".

— Коли востаннє піднімався на Памір, захопив прапор академії. Він побував на найвищій точці Європи, на Північному та Південному полюсах, острові Зміїному.

Іменинник вручає прапор президенту академії Олексієві Оніпку й тостує:

— Хай ця горілка буде чистою, як сльози Юлії Володимирівни.

Хай ця горілка буде чистою, як сльози Юлії Володимирівни

Гості перезираються, усміхаються.

Іван Валеня народився у Збаражі на Тернопільщині. У Харківському авіаінституті вивчився на ракетника. До обрання нардепом працював в аспірантурі, викладав математику.

— КГБ мене в інститут на співбесіду не пускало, — згадує Іван Юрійович. — Тиждень у СІЗО пробув. Маму до Збаразького КГБ викликали. Не хотіли західняка вчити на ракетчика. Але я свого домігся.

Валеня був тричі одружений. Каже, перша його обраниця була молодша на 1,5 року, друга — на 15. Третя дружина, співачка Нацопери Жанна Закрасняна, молодша за нього на 26 років. Валеня має двох синів і доньку. Старший, 30-річний Юрій — підприємець, мешкає в Харкові. Донька Христина-Катерина цьогоріч піде до школи, а синові Андрію ще немає трьох.

Микола Кононенко виймає з поліетиленового пакета загорнуту в папір довгу пласку кістку моржа:

— Це моржовий хрен, — пояснює під загальний сміх. — Спеціально для Івана на Камчатці вирізав на китобойці.

Валеня розповідає, як познайомився із Мариною Владі та Івом Монтаном.

— 1976-го отримав 500 рублів премії як винахідник. Приймали нас у Москві, в готелі "Росія". Зайшли в ресторан, бачу — за столиком Василь Лановий. Я до нього — із привітаннями з України. Він каже: "Зараз прийдуть Марина Владі та Ів Монтан, ти не можеш перекладати?". Владі вже була заміжня за Висоцьким, говорила про нього з любов"ю. А Ів Монтан усе крутив головою, поглядаючи на гарних дівчат. Сказав мені: "Незамужняя женщина от замужней отличается независимостью и смутным ожиданием."

Іменинник роздивляється білу картонну коробочку. Там лежить  медаль із абрисом Леніна. На дні — упаковки презервативів.

— Це, мабуть, Крючков подарував, — сміється.

1947, 15 січня — Іван Валеня народився у Збаражі Тернопільської області
1961 — переміг на Всесоюзній олімпіаді з фізики, математики і хімії
1970 — вступив до Харківського авіаінституту, писав диплом про літак ТУ-134
1973 — отримав Ленінську стипендію
1978 — народився син Юрій
1990 — переміг у виборах до Верховної Ради за мажоритарним округом N372 у Харкові, входив до Народної ради
1994 — балотувався кандидатом у президенти України
2002 — народилася донька Христина-Катерина
2006 — з"явився на світ син Андрій
Одружений із солісткою Нацопери 35-річною Жанною Закрасняною

Зараз ви читаєте новину «Іван Валеня познайомився з Мариною Владі в ресторані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути