четвер, 04 січня 2018 05:51

"Зіпсувала скла на кілька тисяч гривень, доки навчилася кульки дути"

Автор: Валентина Мураховська
  Працівниця Клавдієвської фабрики ялинкових прикрас, що під Києвом,  розмальовує іграшку. На зміні трудяться 10 художників
Працівниця Клавдієвської фабрики ялинкових прикрас, що під Києвом, розмальовує іграшку. На зміні трудяться 10 художників

Біля фабрики ялинкових прикрас у селищі Клавдієвому поблизу Києва вишикувалися екскурсійні автобуси. Перед Новим роком її щодня відвідують до 2 тис. туристів. Скляні кульки тут видувають 72 роки.

На вході збирається близько сотні людей. Тут платять по 30 грн за вхід та чекають екскурсоводів. Додатково оплачують майстер-клас із розмальовування іграшки.

Одразу за дверима потрапляємо в напівтемне приміщення без ремонту. Стіни завішані плакатами. На стелі — сині гірлянди. Діти починають фотографуватися. Екскурсовод 30-річна Ірина Сенчова просить дивитися під ноги, щоб не впасти.

— Фабрику створили для виробництва пробірок і медичного обладнання, — розповідає Ірина. — Потім тут стали випускати ялинкові прикраси. У тому числі гірлянди та закручений дощик. Зараз — лише іграшки. І то під замовлення.

Два роки тому фабрику купили власники зі Львова. З того часу справи тут покращали, зробили опалення.

У першому цеху видувають іграшки. Майстрині працюють над газовими горілками. 49-річна Леся Ніколаєва на підприємстві найдовше — 27 років. Щодня їздить на роботу з сусіднього Тетерева. За зміну видуває 300 кульок. Загалом за день на фабриці виробляють до 3 тис. ялинкових прикрас.

Леся прокручує над вогнем скляну трубку, схожу на жердину. Нагріває її до 700°C. Ділить на три заготовки.

— Це нагадує розтягування жвачки, — каже. Видуває кульку. Вона холоне за секунду.

Другу трубку дає мені. Вдуваю в неї забагато повітря. Скло випирає з одного боку й лопає. Його викидають у відро з відходами.

— Доки навчилася дути кульки, зіпсувала скла на кілька тисяч гривень. Найважче видути велику кулю діаметром 150 міліметрів. Треба набрати багато повітря, — продовжує Леся. — В Україні немає жодного навчального закладу, де готують склодувів. У нас цього можна навчитися за три місяці. Виробництво — шкідливе. Отримуємо молоко. У 45 років ідемо на пенсію.

Жінка щоразу зволожує губи гігієнічною помадою. Скаржиться, що вони постійно пересушені, а від відкритого вогню тримається засмага.

Двоє робітниць складають прозорі кульки в ящики. Переносять у цех сріблення. У наступному приміщенні для фарбування тхне фарбою. Відра з нею стоять уздовж стін. Щоб потрапити до цеху, відвідувачі вистоюють черги.

— Фотографуватися не встигаємо, тут конвеєр. Одні ще не вийшли, а вже підпирають інші. Зря гроші в поїздку вклала, — каже киянка 35-річна Ольга Бабенко. Приїхала на фабрику з двома дітьми та племінницею. За екскурсію платили по 300 грн із людини.

У цеху сріблення вмикається музика. Це знак, що попередня група пішла в інший цех. На перебування групи всередині відведено 2 хв. Екскурсовод показує, як сріблити кулю та фарбувати її.

У художньому цеху не дозволяють робити фото. Тут створюють брендові іграшки під логотипи різних фірм. У два ряди розміщені столи десяти художників. У кожного — стенд, де сушать готові вироби.

У залі для майстер-класу всім дають розфарбовувати малюнок пса. Батьки фотографують дітей.

— Наші іграшки продають у США, Канаду та країни Європи, — говорить екскурсовод. — Для кожної країни є свій малюнок. Пострадянські люб­лять зайчиків, хатинки. На Заході полюбляють "голі" іграшки — лише зі срібленням чи однотонним малюнком. Кілька років тому в моду ввійшли весільні портрети на кульках. Їх роблять великими.

Наостанок групи ведуть у магазин іграшок. Коштують від 30 до 150 грн. Індивідуальний підпис на прикрасі — 6 грн. Екскурсанти набирають по пакету кульок. Переважно з нейтральним малюнком. Середній чек тут — 810 грн.

54  000 гривень щодня заробляє фабрика ялинкових прикрас у Клавдієвому на екскурсіях. Їх проводять півтора місяця — з листопада до новорічних свят.

56 жінок працюють на фабриці у дві ­зміни.

Зараз ви читаєте новину «"Зіпсувала скла на кілька тисяч гривень, доки навчилася кульки дути"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути