Ексклюзиви
четвер, 26 березня 2020 05:40

Ірина Бекешкіна померла від раку

Автор: dif.org.ua.
  Ірина Бекешкіна 10 років очолювала фонд ”Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”. П’ять разів потрапляла до списку 100 найвпливовіших жінок України
Ірина Бекешкіна 10 років очолювала фонд ”Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”. П’ять разів потрапляла до списку 100 найвпливовіших жінок України

На 69-му році померла соціологиня Ірина БЕКЕШКІНА. В неї була онкологія. Хворобу виявили на пізній стадії.

— Вона жила, дотримуючись кредо: доки ми живі, нічого не вирішено. Україна, європейський вибір, демократичні цінності були для неї не просто словами. Їй завжди вдавалося залишатися об'єктивною. Її слову вірили. Чекали, коли прокоментує чергові дослідження. У фонді "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", який вона очолювала, завжди панувала атмосфера родини. Вона була критична, але людяна, — каже колега 60-річний Олексій Гарань.

Ірина Бекешкіна народилася в місті Івдель Свердловської області Росії. Закінчила Київський університет ім. Тараса Шевченка. Була науковим редактором журналу "Філософська думка", працювала в Інститутах філософії та соціології Національної академії наук. 1996 року стала заступником директора Фонду "Демократичні ініціативи". Очолила його 2010-го. За п'ять років він увійшов до рейтингу 90 найвпливовіших аналітичних центрів Східної і Центральної Європи за версією Пенсильванського університету, США.

П'ять разів Бекешкіна потрапляла до списку 100 найвпливовіших жінок України. Стала авторкою понад сотні наукових праць і багатьох публіцистичних видань.

— В Ірини Ериківни було відмінне почуття гумору, — говорить Олексій Гарань. — Ми з колегами часто жартували і над нею також. Вона це нормально сприймала. Я вимагав, щоб усі працівники записували завдання в блокнот. На зборах вона писала на аркушах паперу, а потім забувала про записані завдання. Коли питали, чому не виконала те чи інше, відповідала: "Ну, то що? Ну, забула. То вбийте мене".

Якось зізналася, що в дитинстві хотіла стати балериною, але через невисокий зріст не змогла. Розказувала, як підлітком нашила під спідницю дзвіночки. Йшла по селу, а вони дзеленчали. Старші люди як бачили, то хрестилися.

В Ірини Бекешкіної залишилися брат, тітка і двоюрідна сестра.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Бекешкіна померла від раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути