середа, 28 серпня 2013 05:15

"Хлопці дорослішають пізніше за дівчат, тому мені треба созрєть"

Автор: фото: Вікторія МАРЦЕНЮК
  Вінничанин Назар Рогожук півтора року збирав гроші на ноутбук — сканував документи і робив сайти
Вінничанин Назар Рогожук півтора року збирав гроші на ноутбук — сканував документи і робив сайти

Вінничанин 14-річний Назар Рогожук створив п'ять сайтів і майже 30 комп'ютерних програм. Зустрічає на порозі невеликого приватного будинку. Одягнений в картату сорочку та джинси. Лівою рукою поправляє окуляри в тонкій оправі.

— Торік зайняв перше місце на Всеукраїнському конкурсі з комп'ютерного дизайну. У подарунок дали місце на рік в інтернеті для безкоштовного розміщення сайта. Так воно коштує близько 2 тисяч гривень, — каже Назар. Сідає на ліжко у своїй кімнаті. Стіни обшиті деревом, під вікном — письмовий стіл, на ньому лише принтер. Полиці шафи — порожні.

Ти відвідував шкільні уроки через скайп?

— Якось увечері байдикував вдома — на руках катався. Звихнувся і впав на спину. Лікарі сказали — забій хребта. Місяць удома лежав. Треба було поменше рухатися, я навіть стоячи їв. Математика у школі — головний предмет. Щоб багато не пропускати, передав учителю камеру. Коли проходив урок, він включав її, так я був присутній.

Звідки з'явилося захоплення комп'ютерними програмами?

— Само десь узялося. У 6 років почав цікавитись ігровими програмками. Друзям і родичам качав фільми. Мене ніхто не вчив. Щось не вийшло зразу, то вийде наступного. Дорослі правду кажуть — на помилках вчаться. А в шостому класі мама віддала мене у гурток із веб-дизайну.

Мав хороший комп'ютер?

— Навпаки. У третьому класі вдома комп старий був і полетів. Зараз маю новенький ноутбук.

Сам купував?

— Майже, да. Я про нього мріяв. Гроші збирав півтора року. Купив за 5344 гривні. Добре, що папа довірив мені свою роботу, з якою не встигав. Він — інженер. Сказав, як має платити комусь, то краще хай я вчуся заробляти. Я відскановував папери. Із заробленого не витрачав ні копійки на дрібниці й пустощі. Частину грошей подарували на день народження.

Як ще заробляєш?

— Моя гордість — це сайт для Вінницького інституту землеустрою. Мені за нього заплатили. Скільки не скажу. Цю роботу мені теж папа підкинув, бо він там працює. Зробив його за днів 10. На ньому розміщують усі інститутські новини, інформацію для людей, контакти начальників і працівників.

На що витрачаєш зароблене?

— Поки що не витрачаю. Просто не придумав, що хочу.

Ще маєш серйозні роботи?

— У вересні створив електронний журнал свого класу. Тут розміщую всі домашні завдання, новинки класу, контакти учнів. Придумав, як тут можна замовити обкладинки для зошитів.

На сайті є картинки. Учень обирає, яка йому подобається і натискає "придбати". Мені на пошту приходить повідомлення, що такий-то хоче таку-то обкладинку. Вдома роздруковую її. Вона такого ж розміру, як звичайна. Вставляємо її поверх зошита під звичайну обгортку. Обкладинки можна щодня міняти. На них зображені казкові та кіногерої. Одна коштує 25 копійок. Мама каже, що розтрати на друк дорожче обходяться, ніж прибуток. Їх заказали більше половини класу — кожен по п'ять-шість штук.

Підручники, щоб не носити, теж закачав на класний журнал?

— Учні не люблять книжки носити. Часто в бібліотеці їх нема. То я закачав їх на сайт класу. Школярі скачують їх собі в електронні книжки і читають. Це модно, дуже зручно. Одна електронна книжка вміщає декілька звичайних. А так би прийшлося носити важкі сумки, руки вривати.

Скільки часу проводиш за комп'ютером?

— Увесь вільний час. Батьки сваряться, що вчасно не роблю уроки. Але яка різниця, зроблю їх після того, як прийшов додому, чи вдосвіта. Домашнє завдання спочатку набираю в компі, виправляю помилки, тоді переписую в зошит. Мама за це теж сварить — каже, скоро розучуся писати.

Які дівчата подобаються?

— Ще ні разу не закохувався. І, певно, доки не виросту, не закохаюсь. Бо в дівчатах мого віку не подобається, що строять із себе надто дорослих. От моя знайома, розмовляє українською, а коли з'являються старші хлопці, тут же переходить на російську. Або як зроблять собі яскравий макіяж, як у дорослої жінки. Перелякатися можна. Хлопці дорослішають пізніше за дівчат, тому мені треба созрєть.

Які маєш плани?

— Бачу себе президентом компанії комп'ютерних технологій. Хотів би створити щось корисне для людей. Можливо, потужний ігровий сайт. Вважаю професійно зробленими такі програми, як ВКонтакте та Одноклассники. Там усе зрозуміло і зручно. А от Фейсбук — уже не то. Є багато путанини.

Зараз ви читаєте новину «"Хлопці дорослішають пізніше за дівчат, тому мені треба созрєть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути