Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2018 05:35

Хлопці частіше за дівчат скоюють самогубства

— У 80 відсотках випадків при­чи­ною дитячих самогубств є проблеми з рідними. Діти також укоро­чують собі віку через нерозділене кохання, конфлікти з однолітками, проблеми з навчанням, бідність, пережите насильство та невиліковні хвороби, — каже медичний психолог, суїцидолог Наталія Бугайова.

Як зрозуміти, що дитина планує самогубство?

— У більшості випадків вони повідомляють про свій намір. Це можуть бути як прямі заяви: "Я не хочу жити. Мені все набридло", так і непрямі: "Ніхто нікому не потрібен. Життя не варте того, щоб жити". Існують також невербальні сигнали, коли дитина починає роздавати друзям свої речі, усамітнюється, закривається в собі, слухає депресивну музику, починає миритися із ворогами, просити вибачення у близьких, кардинально змінює свою поведінку. Приміром, активні веселуни стають замкненими і пасивними чи навпаки. Трапляються і спонтанні рішення, це так званий афективний суїцид.

Чому це стається?

— Діти мають певні психологічні особливості. Вони емоційно незрілі, вразливі, в них ще не сформовані адекватні моделі поведінки. Будь-яка складна ситуація здається їм проблемою, яку неможливо вирішити. У такі миті важливо, аби поруч була людина, яка підтримає. Дасть зрозуміти, що труднощі бувають у всіх, вони минають, але залишається найцінніше — людське життя.

Як діяти в таких ситуаціях?

— Якщо дитина хоче говорити про самогубство — треба її вислухати. Ділячись власними емоціями, вона виговорює свою проблему і це знижує суїцидальну напругу. Також треба звернути увагу на її психологічний та емоційний стан. Якщо є ознаки депресії та вони не зникають протягом двох тижнів, слід звернутися до суїцидолога.

Чого робити не слід, аби не нашкодити?

— Принижувати важливість проблем. Казати, що це дурниці, бо для них вони — найсерйозніші. Якщо дитина не йде на контакт із рідними, варто знайти того, кому довіряє. Це може бути друг сім'ї, вчитель, сусід. У жодному разі не тиснути й не примушувати до відвертої розмови. Коли ж підтримки не знаходить, дитина може піти на самогубство. Найчастіше вкорочують собі віку у 15–19 років. Хлопці роблять це в чотири з половиною рази частіше за дівчат, але дівчата частіше вчиняють суїцидальні спроби.

Діти, які скоюють суїцид, не мають ненависті до життя. Вони просто не знають, як упоратися із проблемами. До останнього сподіваються, що їх врятують.

Зараз ви читаєте новину «Хлопці частіше за дівчат скоюють самогубства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути