середа, 21 липня 2010 01:00

Гуцульське весілля святкували чотири дні

Автор: фото: Ірина КОПИСТИНСЬКА
  Марічка Гаврилюк прив’язує до правого зап’ястя своєму нареченому Андрію Якуб’яку сирний калачик, прикрашений бісером. Минулими вихідними вони одружилися у селі Космач на Івано-Франківщині
Марічка Гаврилюк прив’язує до правого зап’ястя своєму нареченому Андрію Якуб’яку сирний калачик, прикрашений бісером. Минулими вихідними вони одружилися у селі Космач на Івано-Франківщині

24-річний Андрій Якуб"як із міста Яремча та 20-річна Марічка Гаврилюк із села Космач на Івано-Франківщині чотири дні святкували своє весілля. На нього запросили 300 гостей.

— Це ще невелике, — каже сусідка Гаврилюків, 32-річна Оксана Дзвінчук. — Гуцули вірять: чим більше весілля, тим міцніша сім"я.

Гуляти почали у п"ятницю. Молодь збирається у Гаврилюків прикрашати весільне деревце. У суботу об 11.00 до хати сходяться гості у гуцульському вбранні. На подвір"ї пахне копченим м"ясом. 50-річна Ганна Варцаб"юк на столі за будинком нарізає домашню ковбасу, шинку.

— У нас буде 22 страви, — розповідає господиня. — Ліниві голубці, холодець, печені кури, відбивні, зрази, солодке. Тільки котлет насмажили дві 40-літрові виварки. Щоб на все м"яса хватило, ґазди зарізали свиню і телятко.

Дружки допомагають нареченій одягнутися у весільний стрій. Вона вбирається у довгу сорочку із жовтогарячою вишивкою по швах. Підперізується крайкою (тканий пояс. — "ГПУ"). На шию чіпляє старовинні зґарди (прикраса у формі хреста. — "ГПУ") із бісеру та кольорові коралі. На ноги — червоні капчури, це тонкі вовняні шкарпетки — та постоли з телячої шкіри.

Мати нареченої Ганна Федорівна, 44 роки, чіпляє на голову доньки весільний вінок. Він зроблений зі сріблястого та золотистого "дощику", різнокольорових намистинок та бісеру. По центру — три срібні монети.

— Такий роблять місцеві майстрині. Вінок прикріплюють міцно, щоб не впав. Якщо впаде, значить, наречена втратила цноту до весілля, — говорить Ганна Федорівна.

Марія просить благословення у батьків, кланяється їм і цілує калачі з сіллю.

Випили 150 літрів горілки

До церкви йдуть півгодини. Там уже чекає молодий зі своїми гостями. На Андрієві вишита сорочка, білі сукняні штани-холошні з вишивкою внизу. На голові чорна каракулева шапка-джумиря з вінчальним віночком. У руках — латунний топірець.

— Костюм мусив брати напрокат у Космачі, — пояснює наречений. — За кожну річ окремо платив по 50 гривень.

Марія витирає з Андрієвого обличчя піт і прив"язує йому до правого зап"ястя сирний калачик, прикрашений бісером.

— То для багатства, — цілує нареченого в губи.

Молодята познайомилися півтора року тому у Львові під час навчання в університеті безпеки життєдіяльності.

— Хочемо 10 дітей, — каже Марійка. — Ще не вирішили точно, де будемо жити. Може, в Яремчі. Андрій там уже працює в МНС, а я третій курс закінчила. Буду переводитися на заочне.

Після вінчання дорогу Андрієві заступає двоюрідний брат молодої Юрій, 19 років.

— Доки не даш викупа, не получиш своєї Марійки, — каже.

Андрій кидає на стіл 700 грн різними купюрами.

— Йо, то справжній гуцул! — схвально вигукують гості.

Молодята їдуть фотографуватися. Гостей запрошують на 23.00. Зустрічають біля шалаша. Молоді збирають подарунки. Гуляють до шостої ранку. Наступного дня по обіді гості збираються на так зване повесілля, а в понеділок — на похмілку.

— Сусіди та друзі дарували по 150–200 гривень із людини, — говорить Андрій. — Родичі давали трохи більше. За чотири дні випили 150 літрів горілки.

Зараз ви читаєте новину «Гуцульське весілля святкували чотири дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути