четвер, 05 січня 2012 00:15

Горбачова носила кирзові чоботи

— При перестройке в Советском Союзе говорили, что советский народ смешат двое — Райкин сын и Райкин муж. Ішлося про коміка Костянтина Райкіна, сина Аркадія Райкіна, та Михайла Горбачова, чоловіка Раїси Горбачової, — каже історик 86-річний Рой Медведєв. — 5 січня Раїса Максимівна святкувала б 80-річчя. Після її смерті минуло 12 років, але колишній генсек Горбачов досі не може забути втрату. Бачив кілька разів, як сам прибирає її могилу на Новодівичому цвинтарі в Москві.

— Народилася мама в Алтайському краю, — розповідає 54-річна Ірина Вірганська, донька Горбачових. — Мій дід був родом з Чернігівщини, його заслали в Сибір. Бабуся — корінна сибірячка. Мама була найстаршою донькою. Закінчила школу з золотою медаллю і поїхала навчатися в Московський університет на філософа. Там на юриста вчився батько.

— Ми познайомилися на танцях у клубі, — згадує першу зустріч з дружиною екс-генсек Михайло Горбачов, 80 років. — Мені хлопці з гуртожитку сказали: "Міша, там така дівчина!". І я вирішив піти глянути. Хоч до танців душа не лежала. Коли почали зустрічатися, дозволила тримати себе за руку. Навіть натяків на інтим не могло бути.

За два роки пара побралася.

— Влітку я працював на цілині, щоб заробити нам на обручки та весільний одяг. Батьківського благословення Раїса не питала. Пояснила, що це не по-радянськи. Просто поставила батьків до відома в останній момент перед весіллям.

Після навчання мене направили до Ставрополя, — продовжує Михайло Горбачов. — Раїса Максимівна поїхала слідом за мною. Довго роботу не могла знайти. Усі місця були зайняті фронтовиками та партійними працівниками. Влаштувалася у місцеву школу, почала писати дисертацію по соціології. Взувала кирзові чоботи і їхала в села. Ходила, вивчаючи селянські родини, по болоті від двору до двору. Сільські жінки її діймали: "Що ж ти, дитино, така молодюсінька, гарнюсінька, болото тут місиш? Мабуть, чоловіка немає? Є? Значить, або п'є, або б'є тебе. З добра болото не йдуть місити".

— Батько пропрацював за призначенням рівно 10 днів, — згадує Ірина Михайлівна. — 1978-й став для нашої родини знаковим. Спочатку я вийшла заміж. Потім тата призначають на роботу в Кремлі на пост секретаря ЦК по сільському господарству. Взимку ми переїхали у Москву.

1985-го Горбачова призначили Генсеком ЦК КПРС. 1991-го відправили у відставку.

— Після розвалу Союзу на адресу батьків посипалися звинувачення, — пригадує донька. — Мама перенесла інсульт, що викликав параліч руки та частини обличчя. Тато написав шість книжок. Вони стали бестселерами на Заході, але майже не видавалися в Росії. У липні 1999-го лікарі виявили в мами рак крові. Останні місяці свого життя вона провела в одному з німецьких госпіталів. Після операції та хіміотерапії мама впала в кому. 20 вересня померла. Найболючішим для тата був той факт, що мама не прийшла до тями і він не зміг попрощатися з нею. Він ніби чекав її настанов, як йому жити далі, без неї.

Першу леді ненавиділи через гардероб

— Раїса Максимівна постійно підтримувала чоловіка в усіх його починаннях, — розказує Рой Медведєв. — Вона часто супроводжувала його в закордонних поїздках. На Заході викликала справжній фурор — уміла одягнутися зі смаком, вести світські бесіди. До неї тільки одна перша леді СРСР з'явилася в США — Ніна Хрущова. Вона була товста і незграбна.

В американській пресі Раїсу називали єдиною з кремлівських жінок, яка важить менше свого чоловіка, комуністичною леді з паризьким шиком, радянська Жаклін Кеннеді.

1988-го отримала премію "Жінка світу", 1991-го — "Леді року".

У Радянському Союзі Раїсу Горбачову ненавиділи через її гардероб.

— Пліткували про мою любов до розкоші, — сміялася вона. — Я ніколи не шила вбрання у Зайцева чи Ів Сен Лорана, як писали. В Ставрополі мене обшивала сусідка-кравчиня, у Москві — майстриня з ательє на Кузнецькому мосту.

 

Зараз ви читаєте новину «Горбачова носила кирзові чоботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути