четвер, 27 лютого 2020 06:35

"Ґелґотіння пінгвінів не затихає ніколи"

Автор: ФОТО НАДАНЕ ІГОРЕМ САВЧИНОМ
  Ігор Савчин стоїть біля пінгвіна Дженту на українській антарктичній станції ”Академік Вернадський”. Птахи гніздяться колоніями по кілька сотень особин. Людей підпускають до себе на пару метрів
Ігор Савчин стоїть біля пінгвіна Дженту на українській антарктичній станції ”Академік Вернадський”. Птахи гніздяться колоніями по кілька сотень особин. Людей підпускають до себе на пару метрів

— Їхав на станцію на місяць, а потрапив на три. Зрозумів це вже в аеропорту, коли побачив квитки, — каже львівський науковець 30-річний Ігор САВЧИН.

Він двічі був на українській антарктичній станції "Академік Вернадський". Вона розташована на мисі Марина острова Галіндез, за 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова. Це майже 15,5 тис. км від України.

— Щороку Національний антарктичний науковий центр подає програму досліджень, науковці пропонують свої проєкти. Ми з колегою досліджували рух тектонічних плит і вивчали льодовики.

Ігор Савчин працює в Інституті гео­дезії Національного університету "Львівська політехніка".

— На час експедиції за кожним її учасником зберігається зарплата за основним місцем роботи. Також виплачують добові, — розповідає. — Проїзд та забезпечення на станції оплачує держава. З колегою на двох мали 130 кілограмів вантажу. В основному — обладнання. Речей багато не брав. Мав шапку, рукавиці, балаклаву, лижні окуляри — в Антарктиді тонкий озоновий шар, сонце може зіпсувати зір.

З Києва до станції дорога зайняла 10 днів. Літаком із пересадками дісталися міста Пунта-Аренас у Чилі. Звідти пливли на станцію протокою ­Дрейка.

— Чіткого розпорядку дня на станції не існує. Кожен сам вирішує, коли працювати, — говорить Ігор. — Ми прокидалися о восьмій. З ночі кухар розставляє масло, сир, хліб. Кожен їсть, коли хоче. Обідали у дві зміни по 20 людей. На перше — суп чи борщ. До гарніру обов'язково м'ясо або риба. Іноді є молочне. На вечерю — гарнір і салат. Стандартної пор­ції немає. Накидаєш, скільки хочеш. У дефіциті кава, адже для такої кількості людей пачки вистачає на один присід.

Щосуботи всі дослідники збираються у барі. Святково одягаються, відкривають вино і всім потрохи розливають. На день народження кожного зимівника передбачена пляшка шампанського, а кухар випікає торт. Він має вихідний лише в неділю. Тоді готує хтось із команди. Посуд за собою кожен миє сам. Сміття на станції сортують.

Станція обігрівається й освітлюється від дизельного генератора. Використовують опріснену воду з океану.

— З рідними спілкувалися через інтернет раз на два дні. Швидкості вистачало лише на надсилання повідомлення. Якщо хтось пересилав фотографію, на тому інтернет і закінчувався, — каже Ігор. — На острові Галіндез живе колонія з 1500 пінгвінів Дженту. Вони виростають не вище 50 сантиметрів. Дуже погано пахнуть — де їдять, там і випорожняються. Бруд із них змиває вода, але запах лишається. Біля станції ґелґотіння пінгвінів не затихає ніколи. Це те ж саме, що мати 1500 гусей.

Зараз ви читаєте новину «"Ґелґотіння пінгвінів не затихає ніколи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути