Ексклюзиви
пʼятниця, 25 квітня 2008 15:39

Георгій Віцин освідчився з крашанкою в руці
9

Євген Моргунов, Георгій Віцин та Юрій Нікулін у московському цирку на Ленінських горах. 1990 рік
Георгій Віцин у ролі викрадача у фільмі ”Ділові люди” (1962)
Савелій Крамаров у ролі Косого та Георгій Віцин у ролі Хмиря у стрічці ”Джентльмени удачі” (1971)
Фільм ”Операція ”И”. Юрій Нікулін у ролі Балбеса, Георгій Віцин у ролі Боягуза, Євген Моргунов — Бувалого
Віцин  у ролі нареченого та актриса Лідія Смирнова в ролі свахи у комедії ”Весілля Бальзамінова”

Російському акторові Георгію Віцину сьогодні виповнилося би 89 років. У молодості він  підробив паспорт і дописав собі один рік, аби вступити до Щепкінського училища. Тому в енциклопедіях пишуть, що Віцин народився 1918-го.

У кіно Георгій Михайлович зіграв 83 ролі. Найвідоміший образ — Боягуз із "Кавказької полонянки" Леоніда Гайдая.

— Я з Нікуліним не варті й нігтя Віцина, — казав актор Євген Моргунов, виконавець ролі Бувалого. — Він страшенно талановитий, навіть ручку від дверей зіграє.

Сорок років Віцин грав нікчем, а насправді був сміливою людиною. Якось у київському зоопарку на зйомках фільму "Вона вас любить" із клітки втік лев. Усі на знімальному майданчику розбіглися. Віцин спокійно погладив лева і сказав: "Ти ж сміливих людей не чіпаєш?" Хижак постояв хвилину, позіхнув, а потім повернувся у клітку.

У Георгія Михайловича не було друзів. Він тримався подалі від гучних компаній. У вільний час одягав темні окуляри, натягував кашкета і їхав по книгарнях. Усе життя займався йогою. Після команди "Мотор!" міг подивитися на годинник і заявити режисерові: "Вибачте, але мені треба 7 хвилин постояти на одній нозі і посидіти в позі лотоса". Актриса Нонна Мордюкова казала Віцину: "Ну хіба ти чоловік? Не п"єш, не куриш, за жінками не волочишся. Та ти труп!".

Актор 32 роки працював у московському театрі ім. Єрмолової. На початку кар"єри закрутив роман із актрисою Діною Тополєвою — дружиною свого приятеля, режисера Миколи Хмельова. Їхній шлюб розпався, але Віцин і Хмельов не посварилися. Навпаки, Георгій Михайлович виліпив із глини бюст Хмельова і подарував режисерові. А Хмельов усі кращі ролі віддавав Віцину.

Діну Тополєву Віцин покинув заради Тамари Мічуріної, племінниці вченого-селекціонера. Вона працювала в театрі Єрмолової художником-оформлювачем.

— На першій зустрічі Віцин мене не вразив, — згадує Тамара Віцина. — Шия довга, схожий на коня.

На Великдень Віцин зайшов у реквізиторську і з крашанкою в руці освідчився Тамарі. Вони прожили разом 50 років. Їхня донька Наталя стала художником-графіком.

Віцин часто виступав у гуморинах у Театрі кіноактора. Казав, що заробляє на корм бездомним собакам. Актор любив тварин. Біля під" їзду будинку спорудив голубник. Кілька років доглядав удома за сонечком, взимку добував для нього тлю. Навіть тарганів не труїв, бо жалів комах. Пса Лая підібрав на вулиці в лютий мороз, привів додому і виходив. Перед смертю просив доглянути за ним режисера Микиту Михалкова.

Помер актор у 83 роки, 22 жовтня 2001-го. У нього були хворі печінка і серце. В останні дні Віцин ходив, йому дозволяли дивитися телевізор. Спілка російських кінематографістів зібрала гроші на його лікування. Актор відмовився від допомоги.


Зараз ви читаєте новину «Георгій Віцин освідчився з крашанкою в руці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути